"Ilmselt oleks keegi need nagunii ostnud," põhjendab Rain Lõhmus valikut. "Ja meie ei taha telekanalit kinni panna, vaid ikka jätkata."

TV1 aktsiad omandasid osaühing Norex Grupp ja aktsiaselts Baltic Holding, mida kontrollib Rain Lõhmuse suurosalusega firma Lõhmus, Haavel & Viisemann. Sama firma on tuntud ka Investeerimispank LHV nime all. "Oleme siiani tegutsenud investeerimispangana ja jääme selleks ka edaspidi. Otseselt televisiooniga me tegelema ei hakka," lükkab Lõhmus ümber, nagu tahaks ta ise ka televisioonimaastikule trügida. LHV ei kavatse TV1 opereerima hakata ning vaatab investeeringut edasimüügi mõttega. "Pank asetab end selgelt firmast väljapoole," kinnitab Lõhmus.

Programmi ei sekku

Kõige tähtsamaks peavad nii Rain Lõhmus kui ka juhatuse esimeheks määratud Rait Killandi koostööleppe sõlmimist kolme Balti riigi telekanalite vahel.

Leppega on ühinenud Leedu Baltijos TV, Läti LNT ja Eesti TV1.

"Meile endale tundub, et koostöö on kasulik," ütleb Lõhmus. Ta viitab: "TV1ga jääb tegelema Rait Killandi ja tema meeskond."

TV1 aktsiate ostuga kaasnevad ka telekanali võlad. Lõhmuse sõnul on sellega kuidas on. Ilmselt on tulevikus finantssüste vaja teha. Ka Killandi nimetab võlgasid osaks kogu protsessis: "See pole niisama, et hakkame likvideerima ja kuskilt uusi laene võtma. Pigem on see pikaajaline protseduur."

Täna pole võlgade likvideerimine põhitegevus, arvab Killandi. Pigem valmistub juhtkond järgmise aasta majandustegevuseks. Tegeleb puhtalt reklaamimüügiga ja programmikuludega.

Lähimas tulevikus pole Killandi sõnul väga suuri investeeringuid vaja: "Investeering programmi on teine asi, aga see on meie igapäevane kuluartikkel. See toimib samamoodi nagu siiani."

Balti telekanalid liituvad

Balti riikide koostööna hakatakse ühiselt programme ostma ja ühiselt reklaami müüma. "Võin öelda, et see koostöö hakkab ka reaalsuses näha olema," lubab Killandi. "Reklaamimüügis saame pakkuda kliendile kogu balti turgu."

Televaataja seisukohalt ei muutu TV1 aktsiate omanike vahetusega midagi. "Lätikeelset programmi ei tule," muigab Killandi. "Tahame ainult kvaliteeti parandada ja koostöö on sellele garantiiks."

Reklaami müüjate jaoks ei ole TV1 seega enam väikene Eestimaa, vaid 8miljoniline Baltikum. Kolme riigi telekanalite koostööd hakkab nõustama endine juhatuse liige Raul Rebane. "Arvan, et kui on võimalus kolme riigiga ühiselt minna ja seal on Rebase ajud taga, siis on see väga kõva sõna," kiidab Killandi oma alluvat.

Töötajate saatus lahtine

Rait Killandi täitis siiani TV1 tegevdirektori ametikohustusi.

"Kohustused jäävad enam-vähem samaks. Tegelikult ei muutu minu jaoks midagi," kinnitab Killandi. "Tegelen operatiivtööga ja igapäevaste tulude-kuludega." Mis saab teiste TV1s palgal olevate töötajatega, ei oska uus juhatuse esimees esialgu öelda: "Tehniliselt veel vastust pole, kuid ümberstruktureerimine jätkub igal juhul."

Seniste töötajate saatus selgub lähima paari nädala jooksul.


Tartu mees Lõhmus vallutas Tallinna panganduse

Rain Lõhmus tuli Tartust Tallinna siis, kui noored, jõukad ja ilusad veel massiliselt Emajõe servast ei põgenenud. Ta tuli kõrgkooli, aga selle lõpetanud, ei vaadanud enam provintsi poole. Muutunud olud lubasid pankadele mõelda ja Lõhmuse esimeseks tööks Tallinnas sai Mainori kitsukeses toas Esttexpanga asutamine.

Kuid kurva kuulsusega Esttexpank jäi ajalukku, kui tuli Hansapanga aeg. Selle asutamiseks pani Lõhmus koos Olari Taali, Heldur Meeritsa, Tõnu Laagi, Hannes Tamjärve, Toomas Sildmäe, Andres Saame, Heldur Meeritsa, Reine Kaarepere ja Jüri Mõisaga kokku 3 miljonit krooni. Olulise osa oma varandusest. Kui Lõhmus tänavu märtsis Hansapangast lahkus, viimase mehena asutajaist, siis arvati teda juba Eesti rikkaimaks meheks, kelle turuväärtus tublisti üle 200 miljoni krooni. Vastupidi teistele Hansapanga asutajaile polnud ta oma aktsiaid eriti müünud ega naistele kinkinud.

Jõukate ja ilusate moekujundajaks muutus Lõhmus veel varem, kui ta superrikkaks sai. Kui Lõhmus 1994. aastal Lexuse ostis, siis pidi see igal rikkuril olema. Praegu sõidab ta mersudzhiibiga ja kiidab, et on esindus-Ferraril terve Euroopa läbi sõitnud. Nii mõnigi pangahärra on samuti Ferrari ostnud.

Käies Ühendriikides õppimas, sättis Lõhmus tänavu kokku oma investeerimispanga - LHV ehk Lõhmus, Haavel & Viisemann. Ka Tõnis Haavel ja Andres Viisemann on endised hansapankurid ning neid on firma omanikeringis teisigi - Rain Tamm ning Taavi Lepmets. Lõhmus kinnitas, et see on rohkem nõustamisfirma, mis ettevõtet lisakapitaliga turgutab ja kasulikult edasi müüa püüab. Märkimisväärne, et Hansapanga asutamiseks sättisid 9 meest kolme miljonit kokku, LHV aktsiakapitali 30 miljonist on sama 3 miljonit iga mehe osa - Lõhmusel rohkemgi. Väidetavalt laenas ta teistelegi aktsiate ostmiseks raha.

Mõnevõrra üllatusena tuli Lõhmus seejärel vendade Kenderitega Eestisse tagasi ja sukeldus LHV kõrval hoopis internetioksjondusse. Nüüd on LHV siis esimese tõsise ostuga hakkama saanud ja Lõhmus uurib, kuidas TV 1 üles turgutada ning kasulikult edasi müüa.

Selle kõrval harrastab ta fotograafiat, purjelauaga sõitmist ning alternatiivseid kultuuriilminguid. Elukaaslase Inga Kolgiga on Rain Lõhmusel kaks tütart.

Evelin SIMON