„Inimeselt ei saa nõuda lõpmatut kannatlikkust – tal võis mõõt täis olla küll. Inimlikult ma saan temast aru, olles ise kunagi sarnases olukorras olnud. Aga ma ei arva, et see oleks riigi seisukohast vaadates praegu hea,“ ütles Vare Ärilehele.

Viimaseks piisaks karikas võis Vare arvates olla maksuameti firmaautode jälgimise aktsioon, mis eelmisel nädalal Facebooki kaudu avalikkuse ette lekitati. Vare märkis, et on selle aktsiooni õiguslikul hindamisel kahevahel, kuid meeles tuleb pidada, et maksuamet tegeles vaid seadusest tuleneva kontrollikohustusega.

„Praegune olukord ei ole kaugeltki mitte ainult maksuameti probleem, vaid pigem seadusandja probleem. Tehakse seadusi, mille mõjusid pole keegi viitsinud endale selgeks teha, mille rakendusmehhanismid on tundmatud, ja siis hakatakse neid elavate inimeste peal katsetama. Teaduses tehakse katseid valgete hiirte ja rottidega, aga meil alustatakse kohe inimestest,” kritiseeris Vare.

Helmi ümber toimuv on Vare hinnangul kahtlemata poliitiliselt laetud.

„Valimised on tulemas. Ettevõtjad on kurjad ja loomulikult tuleks siis mingi ohver tuua, et ettevõtjaid mõned päevad enne valimisi mitte lõplikult pöördesse ajada. Kõige lihtsam viis on teha seda seaduse täideviimise üle valvajate ridades ja ise mitte peeglisse vaadata,” osutas Vare ettevõtjaid puudutavatele seadustele, mis eelmisel aastal läbi suruti. Nende rakendamise eest vastutab aga just maksuamet.

„Mina Marise asemel mõtleksin, kas see ohver on ikka mõistlik,” ütles Vare vastuseks küsimusele, mida tema teeks rahandusministri asemel olukorras, kus loetud päevad enne valimisi maksuameti juht sellistel asjaoludel lahkumisavalduse lauale paneb.

„Aga ma ei ole kindel, kas poliitikas sellised ratsionaalsed kaalutlused kehtivad või kehtivad seal teistsugused ratsionaalsed kaalutlused. Ka need on kahtlemata ratsionaalsed, lihtsalt lähtepunkt on teine – mitte see, et asjad paremini areneksid, vaid kuidas need paremini välja näeksid. Selleks, et asi parem välja näeks, tuleks muidugi keegi oksa tõmmata,“ nentis Vare.

Vare hinnangul oleks kahetsusväärne, kui Eesti riik Helmi masti tippjuhist ilma jääks. „Tal on väga häid juhiomadusi. Selliseid inimesi on riigiametisse jäänud üksikuid. Kui tema lahkub, jääb veel Aivo Adamson (maanteeameti juht – toim) ja siis tuleb tühi maa,” nentis Vare.

Marek Helm on varem mõista andnud, et kui tema ja maksuameti tegevust hakatakse poliitiliselt mõjutama, astub ta tagasi. Samuti on ta tunnistanud, et firmaautode käibemaksustamist muutnud seadus ei meeldi lisaks ettevõtjatele ka maksuametile.