HKScan teatas täna novembris alustatud Balti juhtkonna suhtes algatatud uurimise lõpulejõudmisest. "Uurimine kinnitas, et teatud HKScan Baltimaade juhtkonna liikmed on süstemaatiliselt toime pannud tősiseid rikkumisi, mis on vastuolus HKScani käitumisjuhiste ja hea juhtimistava pőhimőtetega," teatas ettevõte.

Seoses sellega lõpetas HKScan töö- vői juhatuse liikme lepingud Baltimaade üksuse juhi Teet Soormiga, seakasvatusdivisjoni direktori Mati Tuviga, linnukasvatusdivisjoni direktori Lauri Kallikormiga ning seakasvatusdivisjoni tehnikajuhi Hindrek Smidtiga. Lisaks sai mitu HKScani töötajat hoiatuse ettevőtte varaga mitteotstarbeliselt ümber käimise pärast, teatas ettevõte.

"Sisejuurdluse käigus selgus, et eelpoolnimetatud AS HKScan Estonia töötajad on ostnud tooteid ja teenuseid ettevőtetelt, mida omavad kas nad ise vői nendega seotud osapooled," teatas ettevõte. "Nende hankelepingute koguväärtus on olnud aastatel 2013 kuni 2016 umbes 28 miljonit eurot."

HKScani teatel selgus uurimisest, et HKScani ja allhankijate vahelistes hankelepingu tingimustes on selge huvide konflikt, kus ei järgitud börsiettevőtetele omaseid ja ka HKScani poolt nőutud läbipaistvuse pőhimőtteid. "Kőnealused allhankijad olid seotud sea- ja linnukasvatusega, sööda tootmise vői muude teenustega nagu transport ja hooldustööd, mis on lähedalt seotud HKScani pőhitegevusega," märkis ettevõte.

HKScani teatel peaks töötajad firma käitumisjuhiste kohaselt vältima situatsioone, mis vőivad viia huvide konfliktini HKScani ja töötaja vői muu osapoole, nende sugulaste vői nende poolt juhitavate ettevőtetega.

"Kuigi tegemist on ebameeldiva olukorraga, on hea, et viisime läbi ettevőttesisese juurdluse ja tuvastasime rikkumised. On äärmiselt oluline, et kőik HKScani juhtkonna liikmed ja töötajad järgiksid käitumisjuhiseid ning peaksid kinni hea juhtimistava pőhimőtetest oma igapäevatöös," ütles HKScani tegevjuht Jari Latvanen pressiteate vahendusel.

"Saame siit vaid edasi liikuda ja keskenduda tulevikule. Tahan rőhutada, et Balti regioon on meie üks olulisemaid koduturge ning meil on Baltimaades professionaalne personal, kellega jätkame äri ehitamist kindlameelselt ning palju tugevamal alusel kui enne," lisas Latvanen.

HKScani Balti juhtkond oli ametist kõrvaldatud alates 14. novembrist, üksuse tegevust juhtis kontserni turundusjuht Anne Mere.