Rakvere Lihakombinaadi ligi 100 miljoni kroonine kasum eelmisel aastal on ettevõtte ajaloo parim tulemus. Ka ettevõtte eelmise aasta 1267 miljoni kroonine käive oli parim tulemus läbi aegade, kirjutab Äripäev.

“Superhea tulemus,” ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm kasuminumbrit kommenteerides. Kui üle-eelmisel aastal sõid Rakvere kombinaadi kasumi ekspordiraskused, siis eelmisel aastal suuremaid probleeme polnudki. “Meid aitas jaekaubanduse tugev kasv – lihtne on ju müüa, kui tarbimine nii märgatavalt kasvab,” lisas Horm.

Eelmisel aastal alustas Rakvere Lihakombinaat eksporti Kreekasse, kuhu iga kuu müüakse ligikaudu 100 tonni liha. Vene turule pole ettevõte kaupa müüma hakanud ning eksport Soome sõltub soomlastest omanike poliitikast. “Kui ma teataks, et hakkame Soome müüma, siis võiks ma 20 minuti pärast oma asjad siin ettevõttes kokku pakkida,” sõnas Horm.

Teise HK Ruokatalo Eesti tütarfirma, linnuliha- ja munade tootja Talleggi eelmise aasta puhaskahjum oli auditeerimata andmeil 11 miljonit krooni, veidi vähenes ka ettevõtte käive. 2003. aastal teenis Tallegg 26 miljonit krooni puhaskasumit.

Olle Hormi sõnul ei olnud Tallegg valmis konkurentsiks, millesse ta eelmisel aastal piiride avanedes sattus. “Sisuliselt oli Tallegg kuni maikuuni monopoolses seisus,” sõnas Horm. “Ettevõtte müük kahanes, väljamüügihinnad langesid, samas osteti lindude sööta liiga kallilt sisse ja tootmise hind oli kõrge.”

Hormi sõnul sai Tallegg kõige tugevama tagasilöögi Eesti turult, kus müügimaht kukkus 5–6 protsenti. Lätis-Leedus, kus kanalihatoodete osas on kogu aeg olnud tihe konkurents, ettevõte tagasiminekut ei kogenud.