Ehitusfirma Rand&Tuulberg nõukogu liige Raivo Rand on seda meelt, et BIM on ehtiuse tulevik, kuid selle praegust laiemat levikut võib pidurdada hind.

"Kahtlemata on BIM-i kasutusele võtmine areng nii planeerimis-, projekteerimis- , ehitusprotsessis kui ka hilisemas hoone haldamises.  Ma arvan, et lähitulevikus hakatakse Eestis BIM-i ja sellelaadseid programme väga laialdaselt kasutama. Ma ei usu, et ollakse nende süsteemide vastu, sest miks peaks olema vastu sellele, mis teeb planeerimise tellijale arusaadavamaks ja ehitamise lihtsamaks. Vastu olemise ainsaks põhjuseks võib olla raha puudus, sest tuleb investeerida nii riistvarasse, kui ka tarkvarasse ja töötajate koolitusse."

Randi sõnul peab aga muutuma arusaam sellest, kui palju ehitusprotsess kestab. Tihti on antud aeg täna väga lühike.

"Muutuma   peab arusaam projekteerimis- ja ehitusprotsessi kestvusest. Projekteerimiseks ja ehitamiseks antud aeg on väga tihti liiga lühike.  BIM-i kasutuselevõtuga pikeneb tunduvalt projekteerimise aeg, vähemalt esialgu, kuid saadakse ka kvaliteetsem ning läbimõeldum projekt, mis aitab täpsemalt hinnata ehituse maksumust. Lisaks aitab see paremini korraldada ehitusprotsessi, vältida vigu ja ümbertegemisi," rääkis Rand.

Loe Ärilehe tänast lugu BIMist ja raha raiskamisest siit.