"Euroopa musta energia probleem on põhjustatud fossiilsete kütuste nagu kivisüsi ja ka põlevkivi kasutamisest. Paljud Euroopa Liidu söeküttel energiajaamad töötavad täisvõimsusel või selle lähedal eelkõige tänu langenud energiaallikate hindadele ja madalatele CO2 hindadele. Hoolimata taastuvenergia allikate järjest laialdasemale kasutamisele on fossiilkütuste mahukas kasutamine suurendanud CO2 heitekoguseid kivisöejaamadest. Põhiliseks probleemiks ei ole seejuures söe-põhiste energiajaamade kasv, vaid olemasolevate energiaallikate nagu kivisöe intentsiivsem kasutamine," seisab koja teates.

Kui raporti kohaselt on suurimate saastajate seas Poola, Saksamaa ja Suurbritannia, siis Eesti põlevkivipõhine Eesti Elektrijaam Narvas on Euroopa Liidu kõige mustemate elektrijaamade seas  15. kohal, paisates aastas õhku 10,67 Mt CO2 ning olles ühtlasi ainus elektrijaam, mis Põhja- ja Baltiriikidest selles negatiivses tabelis on.

"Musta energia jätkuv suuremahuline kasutamine raskendab ja takistab Euroopa Liidu kliima- ja energiapoliitika eesmärkide täitmist, mistõttu peab musta energia tarbimise vähendamine saama liikmesriikide ja Euroopa Liidu oluliseks prioriteediks – vaid nii suudetakse 2030. aastaks püstitatud energiapoliitika eesmärke täita," rõhutab Eesti Taastuvenergia Koda.

Maailma Tervishoiu Organisatsioon (WHO) teatas hiljuti, et õhusaaste on üks kõige suurem vähki põhjustav tegur, mis toob kaasa järjest rohkem vähk-surmasid.

„Europe’s Dirty 30“ raporti kohaselt põhjustab kivisöe ja ka põlevkivi kasutamisest õhku paisatud saaste inimestele olulisi terviseriske ja haigused, sealhulgas südame-veresoonkonna ja hingamisteede haiguseid, mis on Euroopas kõige enam levinud ja mis toovad kaasa järjest suurenevaid tervishoiukulusid.

Saasteainete põhjustatud tervisekahjustused lähevad hinnanguliselt maksma 26 – 71 miljardit eurot aastas. TOP 30 saastajad on seejuures vastutavad viiendiku nimetatud tervisekahjustuste tasude eest.

Nii Euroopa Liidu kui ka iga liikmesriigi energiapoliitika eestvedajad peaksid pöörama rohkem tähelepanu heitekoguste vähendamisele ning kivisöe jt saastavate energiaallikate osakaalu vähendamisele energeetikasektoris.

Vaata raportit siit.