OÜd Rasmusson esindav vandeadvokaat Maria Mägi ütles ETAle, et kohus rahuldas osa konkurent Onako Eesti ASi hagist, põhjendades otsust vara müünud kohtutäiturile Rasmussoni poolt tasu maksmata jätmisega.

“Kaebame otsuse kindlasti edasi, sest Rasmusson kui vara müügi põhjustanud võla sissenõudja oleks pidanud kohtutäituri tasu maksma alles siis, kui olnuks selge, et sissenõudjast saab ka vara ostja. Kuid enne oksjonit ei olnud see veel selge,” põhjendas Mägi.

Onako Eesti ASi juhatuse liikme Andrus Nurga vara müügi järel tänavu jaanuaris öeldu kohaselt oleks aga Rasmusson kui enampakkumise võitja pidanud 50,1 miljoni kroonini kerkinud Balti Baasi vara hinnast tunni aja jooksul tasuma kolmandiku, kuid ta ei teinud seda.

Samas kehtisid Rasmussoni esindajate kinnitusel täitevmenetluse seadustiku järgi Rasmussoni kui võla sissenõudja jaoks erisätted, mille kohaselt kolmandikku ostuhinda kohe tasuma poleks pidanud, vaid ostuhinnast oleks tulnud teha tasaarveldus sissenõudesummaga.

Onako Eesti jäi enampakkumisel 50 miljoni krooni juurde, Rasmusson tõstis oma pakkumist 100.000 krooni võrra. Samas oli vara alghind vaid kuus miljonit krooni. Rasmussonile endale panditud pankrotis ASi Balti Baasi müüdud objektide hulgas oli kompressorhoone, tehase alajaam ning kolm merekaid aadressil Marati 14. Rasmusson ostis laenupandi 1998. aastal Hansapangalt, mida juhtis ka siis Indrek Neivelt ja mille nõukogu liige oli Rasmussoni omanik Endel Siff.

Vara oli pangale pantinud Balti Baasi endine pankrotihaldur Aivar Leismann nelja miljoni krooni saamiseks töötajate palganõuete rahuldamiseks.

Maria Mägi lisas, et Onako Eesti taotles ka enampakkumise jätkamist ning Rasmussoni eelmaldamist sellelt, kuid kohus seda ei rahuldanud. “Ka Onako võib otsuse edasi kaevata, kuid me ei pea Rasmussoni eemaldamist tõenäoliseks. Halb oleks ka variant, et kogu enampakkumist hakatakse otsast peale,” ütles Mägi, kelle sõnul on praegu Rasmussonil vaidlusalusel oksjonil saadud vara omandiõigus ning selle parendamise võimalus.

Möödunud aasta 31. oktoobril omandas Rasmussoni valdusfirma AS Logman Invest 50 miljoni krooni eest ka pankrotistunud AS Astartale kuulunud endise Majaka kalurikolhoosi ja kõik selle territooriumil olevad hooned ja rajatised, teiste hulgas Meeruse sadama. Lisaks osteti Eesti Vesiehituselt ka 1,8 hektari suurune maatükk, mis eraldas endist Majaka kalurikolhoosi Bekkeri sadamast. Rasmusson plaanib Bekkeri ja Meeruse sadamate ühendamist ja laiendamist, mille koguinvesteering küünib 200-250 miljoni kroonini.

Kohtuvaidlused Bekkeri sadama ümber ja selle pankrotis valdusfirma ASi Balti Baas ümber kestavad alates 1998. aastal Balti Baasi pankrotistumisest.