Tavapärase praktika kohaselt lepivad terasetootjad ning kaevandused toorme hinnas kokku enne finantsaasta algust 1. aprillil. Kuni viimase ajani uskusid analüütikud, et hinnatõus võib tulla 20?30% kandis. Suuremat möödalasku olnuks raske ette kujutada. Maailma suurim rauamaagi kaevandaja, Brasiilia gigant CVRD (Companhia Vale do Rio Doce) nõudis hinnatõusuks ei rohkem ega vähem kui 90%. Teadaande peale astusid CVRD-ga samasse paati ka kaks järgmist maailma suurimat: Austraalia kontsernid BHP Billiton ning Rio Tinto. Kolme peale kontrollivad nad üle 70% maailma rauamaagivarudest.

Kõigepealt andis alla Jaapani terasegigant Nippon, kui teatas, et lepib CVRD ja Rio Tintoga kokku 71,5-protsendilises tõusus. Mõned päevad hiljem andsid samasugustel tingimustel ostulepingule allkirja ka Lõuna-Korea juhtiv terasetootja Posco ning Hiina Baosteel.

Maailma suurim terasekontsern (peagi saab selleks Mittal Steel) Arcelor kinnitas algul, et ei kavatse nii pretsedenditu hinnanõudmisega leppida. Kuid läks vaevalt nädal, kui järele andis ka see Luksemburgis baseeruv hiiglane.

Terase puudus

Rauamaak pole ainuke tooraine, mida terasetootjad vajavad. Teine on koks, mille hind tõusis aastaga kahekordseks.

Mis sünnib? Osa vastusest leiab kindlasti viimaste aastate terasebuumist. Nii on terase hind kasvanud viimase kahe aasta jooksul peaaegu kahe kolmandiku võrra (ehkki praegu eelmise aasta tipust pisut langenud) ning eelmist aastat võib pidada terasetootjatele ajaloo üheks paremaks. Pole ime, kui maagikaevandajad tunnevad, et saavad pirukast ebaõiglaselt tillukese osa.

Analüütikud hindavad, et maagikaevandajate hinnanõue tõstab valmisterase hinda kuni 15% võrra. Praeguses olukorras, kus maailmas valitseb terasest sõna otseses mõttes puudujääk, võivad nad seda endale ka lubada.

Puudus on tõsine: näiteks pidi Jaapani tootja Nissan aasta lõpus terasepuudusel kolm oma neljast autoliinist kaheks päevaks sulgema. Ometi pole autotehastel endal erinevalt terasetootjatest hinnatõusuks palju mänguruumi.

Terasetootjate pidulaud

Hiina Ebakindel mootor

?? Terasetootjate pidu lõpptarbija kulul kõigub õige õhukesel noateral. Peamine terast õgiv majandusmootor asub Hiinas, mille terasenälg on kasvanud viimase kolme aasta jooksul keskmiselt 23% võrra aastas.

?? Samas hakkavad mõju avaldama Pekingi karmid meetmed ülekuumeneva majanduse jahutamiseks. Käesolevaks aastaks ennustatakse Hiina nõudluse suurenemist vaid kümnendiku võrra. Seda ajal, kui põhjatu nõudlusega harjuma hakanud terasetööstus plaanib maailmas tervikuna tõsta toodangut lähima viie aasta jooksul veel veerandi võrra.

?? Järsk nõudluse kukkumine Hiinas võib terasetootjate pidulaua hoobilt puhtaks lüüa.