Oodatakse, et Hiina terasetoodangu number viitab nõudluse edasisele nõrgenemisele. Rauamaagi hind on langemas järjest üheksandat nädalat, mis on 7 aasta pikim järjest langus.

Sel nädalal langes Quingdaos sadamaase toimetatava 62% raua sisaldusega maagi hind 3,8%. Neljapäeval maksis tonn sellise sisaldusega maaki 38,52 dollarit. Metal Bulletini andmetel on see rekordmadal hind vähemalt alates 2009. aasta maist.

Lisaks Hiina terasetootmise probleemidele kurnab hinda suurimate kaevandajate kasvav toodang. Pakkumist on suurendanud nii Brasiilia Vale kui ka Austraalia BHP Billiton ja Rio Tinto. Hiina valitsus püüab vähendada majanduse sõltuvust rasketööstusest, mis lööb terase, tsemendi ja söenõudlust.

„Tõenäoliselt vähenes terasetoodang, kuna hooajaliselt on nõudlus nõrk ning terase sulatajate rahaline olukord on keeruline,“ ütles Founder Cifco analüütik Wang Yongliang. „See vähendab rauamaagi nõudlust. Edasine rauamaagi hind sõltub suure neliku pakkumisest.“

Hiina terasetoodangu langus on esmakordne terve põlvkonna jaoks. Terasetööstuse ostujuhtide indeks langes oktoobrikuiselt 42,2 punktilt novembris 37 punktile. Alla 50 näit tähendab nõudluse kahanemist.

Rauamaagi hinnalangus alla 30 dollari taseme ohustaks maailma suurimaid kaevandusi, kuna see on nullkasumlikkuse lähedane hinnatase. Capital Economicsi analüütiku John Kovacsi hinnangul on nullkasumlikkuse tase 28-39 dollarit, olenevalt transpordi- ja muudest kuludest.