Riigikontroll hindas riigile võetud rahalised kohustused seadusevastaseks ning soovitas erastamislepingu õigustühiseid sätteid mitte täita. Eesti Raudtee erastamist finantseeriva laenusündikaadi liikme Hansbank Marketsi juhi Erkki Raasukese kinnitusel võib juhul, kui riik leppest osaliselt loobub, Eesti Raudtee erastamine läbi kukkuda, kirjutab Postimees.

“Tegemist on tavalise ostu-müügilepinguga ning kui üks pool oma kohustusi ei täida, siis läheb teine pool kahjutasu nõuetega kohtusse,” lisas Raasuke samas.

Lisaks leiab õiguskantsler Allar Jõks, et erastamistehing on vastuolus põhiseadusega, sest erastamisagentuur ei arvestanud kohtute kui kolmanda võimu seisukohtadega. Ta rõhutas, et Eesti Raudtee erastamistehingu sõlmimine oli lubamatu, sest antud küsimuses oli sel hetkel veel pooleli kohtuvaidlus.

“Kui lepingu sõlmimisel on oluliselt rikutud seadust, siis on leping tühine,” märkis Jõks. “Tühist lepingut ei saa heaks kiita, seda ei pea kohtus vaidlustama ja seda ei pea ka täitma.”

Tühine tehing ei too õiguskantsleri hinnangul kaasa ka aktsiate omandiõiguse üleminekut.

Erastamisagentuuri endise juhi ja Eesti Raudtee erastamise nõustaja Väino Sarneti hinnangul on riigikontrolli lähenemine seadustele suvaline.

“Seadusi tuleks vaadata vastavalt praktikale ja tavadele ning mõlemad on siin agentuuri kasuks,” ütles Sarnet. “Oleme kaheksa aastat nii erastanud ja rahvusvahelise tava järgi peab müüja vajadusel andma müüdavale kaubale ka garantii. Arvan, et riigikontroll laveerib siin oma pädevuse piiril.”

Sarnet ütles, et erastamisseaduse järgi võib erastamisest laekuva raha ulatuses täita riigile tekkinud kohustusi.

“Tundub, et riigikontroll on tahtnud Gordioni sõlme puruks raiuda oma senise praktika kohaselt,” märkis Sarnet. “Arvestades EBRD [Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipank] peatset krediidikomiteed, on ajastatus valitud ideaalselt, tehingu finantseerimisega võib probleeme tekkida.”

Raudtee 66 protsendi aktsiate erastamislepingu sõlminud Baltic Rail Services OÜ esindajad käsitlevad riigikontrolli avaldust kui riigistruktuuride omavahelist vaidlust, millel ei ole mõju erastamistehingu lõpuleviimisele.

“BRS ja konsortsiumit finantseeriv pankade sündikaat on teatanud erastamistehingu lõpuleviimisest augustikuu jooksul ja täna ei ole ühtegi juriidilist ega muud põhjust, mis tehingu lõpuleviimist takistaks,” märkis BRS

Seni ei ole Eesti Raudtee aktsiate omandiõigus üle läinud, kuna riik pikendas aktsiate eest tasumise tähtaega.