Raukas märkis, et poliitikute juttu ei maksa uskuda - praegune hinnatõusu ärajäämine on valimiseelne propaganda ja kallinemine ei tulemata jää.

Akadeemik selgitas, et meil on energeetikas pikka aega olnud alarahastamine, lisaks tuleb Euroopa Liidust palju energeetika kohta käivaid suuniseid, mida Eestis usinasti täidetakse.

Kõikidele liikmesriikidele kehtestatakse ühesugused nõudmised, mis ei arvesta riikide eripäradega, näiteks klimaatiliste erisustega.

Raukas nimetas lausa skandaalseks praegust olukorda, kus Eesti inimesed doteerivad taastuvenergiat, mis aga müüakse edasi Lätti.

Ta märkis, et suurtarbijatele on elekter pärast turu avamist oluliselt kallimaks läinud, sama ootab ees tavatarbijaid, sest aastal 2013 peavad ka tavatarbijad hakkama elektrit börsilt ostma.

Raukas lisas, et aastal 2020 on elekter praegusest 2–3 korda kallim, põlevkivist elektri tootmine muutub kallimaks CO2 kvoodi kallinemise tõttu, millest pääsu ei ole.

Akadeemik Raukas tähendas, et korralik energeetika arengukava on Eestis ikka veel puudu, pole otsustatud, kas ehitatakse oma tuumajaam, liitutakse leedulaste projektiga või laiendatakse Narva elektrijaama.