“See oli küll teada, et patsiendi omaosalus hakkab kasvama, kuid osa kuludest peaks jagunema võrdselt kõigi osapoolte vahel õiglases vahekorras,” rääkis Postimehele piirhindade mõju analüüsinud Kärdla ja Haapsalu haigla reumatoloog Andrus Sonnenberg patsiendi ebaõiglaselt suurest osalusmäärast.

Tema väitel kinnitas analüüs, et seoses piirhinna kehtestamisega suurenesid 2003. aastal viie viimase kuuga patsientide omaosaluse kulud ravimitele ligi 57 protsenti, samal ajal vähenesid haigekassa kulud aga ligi 20 protsenti.

Jaanuarist jõustub uus piirhindade arvutamise kord, mille tulemusel peab patsient paljude oluliste ravimite eest taas rohkem raha välja käima.

“Mõnede haiguste põdejaid ootab ees raske olukord,” ütles Sonnenberg. “Praegu tundub, et eesmärgiks on haigekassa kulude kokkuhoid, mitte patsiendi parem ravi.”

Tartu Raekoja apteegi juhataja Tiia Kärneri hinnangul on patsiendi omaosalus ravimihinnas tõesti aasta-aastalt kasvanud.

Sotsiaalministeeriumi abiminister Külvar Mand ütles, et kaks aastat tagasi ei olnud hinnakokkuleppeid ravimitootjatega, mis praegu tagavad, et ravimite hinnad ei tõuse kokku lepitud tasemest kõrgemale. Mandi kinnitusel saavad seadusemuudatuse tulemusel patsiendid ise omaosaluse suurust valida.