Mõjutusvahenditeks on andmete hankimine väljakirjutatud ravimite kohta, koolituste kinnimaksmine ja ravimite kliiniliste uuringute pakkumine, kirjutab Äripäev.

Võimalustest ohtlikem on see, et retsepte kirjutanud arstide nimed ja haigete isikukoodid on infotehnoloogiliselt kättesaadavad kahele erafirmale, kes müüvad ravimitootjatele müügiraporteid. Üks neist on seotud suurima ravimite hulgimüüja Magnum Medicaliga ja teine on rahvusvahelise uuringufirma IMSi Eesti esindus. 

Infolekke võimalus tekib tarkvara RAX kaudu, mida kasutab kolmveerand arvutitega varustatud apteekidest. RAX on paigaldatud nii Magnumiga seotud kui ka tema konkurendi Tamro apteekidesse.

RAXi müüb apteekidele Apteekide Infotehnoloogia OÜ. Viimane on formaalselt Magnum Medicalist lahus, kuid asub Magnumi tütarfirmadega samal aadressil.

Kui annate apteekrile oma retsepti, sisestab ta kõik andmed, ka teie isikukoodi ja arsti koodi RAXi andmebaasi. Öösiti saadab arvuti kõik peale isikuandmete edasi keskserverisse, mis asub Apteekide Infotehnoloogia juures.


RAXi pakkuv Apteekide Infotehnoloogia OÜ kuulub Siim Uibokandile, kes on ka Magnumiga seotud Apteekide Koostöö OÜ nõukogus. Selle firma üks aktsionär on OÜ Holofernes, mis kuulub Aivar Linnamäele, kes oli pikka aega Magnumi nõukogu liige. Aivari vend Margus Linnamäe on Magnumi üks omanikke.


Sel sügisel hakkas ka rahvusvaheline meditsiiniandmete uuringufirma IMS apteekritelt küsima retseptiandmeid: ravimikoodi, arsti eriala ja mitu ühikut ravimit on müüdud. IMS müüb andmed hiljem ravimifirmadele.

IMSi lahenduse välja töötanud Priit Karton kinnitas, et projekti turvalisuse asjus konsulteeriti juristiga ja apteekidega sõlmitakse konfidentsiaalsuse lepingud.

Kuigi seaduslikult arstide kohta andmeid hankida ei saa, üllatavad ravimiesitlejad arste sellega oma visiitidel.

"Ravimifirma esindaja teatas mulle, et neil on olemas täpne info, millist nende rohtu mina olen kirjutanud ja kui mitu retsepti," meenutas Tallinna tuntud perearst. Kõik Äripäeva küsitletud seitse arsti tunnistasid, et on ravimiesitlejatelt sama kuulnud.