Novartise neljanda kvartali tulemused jäid küll ootustele alla, kuid sellest hoolimata teatas firma, et sellelt aastalt oodatakse 4–5%-st käibekasvu. Mullu kasvas firma käive 9%, 41,5 miljardi dollarini, kasum aga suurenes koguni veerandi võrra, 8,2 miljardi dollarini.

Maailma suurim ravimikontsern Pfizer aga tõendas, et finantskriisist hoolimata on võimalik laenu saada. Ettevõte omandas 68 miljardi dollari eest oma väiksema rivaali Wyeth, kusjuures 22,5 miljardit dollarit oli laenatud pankadelt.

Üleminek aitab säästa

Pfizeri juht Jeffrey Kindler väitis, et tehingu tulemusel saab kahe firma peale kokku säästa neli miljardit dollarit aastas ja on võimalik koondada 20 000 töökohta. Börs teda küll ei uskunud ja Pfizeri aktsia kukkus esimese hooga tervelt kümnendiku võrra, toibudes küll hiljem mõnevõrra. „Kümnest tehingust üheksa ei loonud mingit lisaväärtust või hoopis langetasid väärtust,” kommenteeris nõustamisfirmas Accenture ravimifirmade liitumisi uurinud analüütik Michael Rainey. Samas leevendab tehing vähemalt esialgu Pfizeri tulevikuväljavaateid: hulgal arstimitel, mis moodustavad ettevõtte käibest 38%, saab patendikaitse 2013. aastaks läbi.

Šveitsi ravimifirma Roche aga teatas, et kavatseb omandada need USA geenitehnoloogiafirma Genentech aktsiad, mis talle praegu veel ei kuulu. Roche, kellele kuulub Genentechist ligi 56%, pakub ülejäänud aktsiapaki eest 42 miljardit dollarit. Pakkumine on väiksem sellest, mida Roche juunikuus pakkus – tollase hinnaga ei olnud ettevõtte juhatus nõus. Roche’i juhi Franz Humeri sõnul oli varasem pakkumine suurem, sest sõbraliku ülevõtmise puhul oleks tema firma nõus ka rohkem maksma. „Praegune pakkumine on vaenulik,” ütles Humer. „Teist sõna ma selle jaoks ei leia.”