Mullu müüsid hulgimüüjad ravimeid kõige enam üldapteekidele, 157,6 miljoni euro eest, haiglaapteekidele müüdi ravimeid 61,6 miljoni euro ulatuses ning teistele asutustele 2,6 miljoni euro eest, kirjutas BNS.

Võrreldes eelneva aastaga on kõige enam ehk 22 protsenti suurenenud ravimite müük haiglaapteekidele, müük üldapteekidele kasvas seitse protsenti. Müük teistele asutustele on viimastel aastatel järjest langenud, kuid selle osa kogumüügis on vähene.

2012. aastal moodustas 86 protsenti turumahust retseptiravimite müük, käsimüügiravimite osakaal oli 13 protsenti ning haiglapakenditel üks protsent.

Retseptiravimite käibe osakaal on aastate lõikes järjest suurenenud. Kui 2011. aastal suurenes nende käive viis protsenti, siis 2012. aastal oli kasv kaheksa protsenti. Retseptiravimite müüginumbrites on märgata sesoonsust, mis tulenevalt suurest turuosakaalust peegeldub ka kogu ravimituru ülevaates, märkis ravimiamet.

Käsimüügiravimite müük näitab samuti tõusutrendi. Kui aastatel 2008-2010 võis pigem langust märgata, siis viimasel kahel aastal on suurenenud nende müük vastavalt viis ja 10 protsenti. Aasta lõikes võib käsimüügiravimite puhul täheldada käibe suurenemist eelkõige neljandas kvartalis.

Seega ravimituru mahu kasv tuleneb eelkõige retseptiravimite müügikäibe suurenemisest, märkis amet.

2012. aasta veterinaarravimite turu maht oli 9,7 miljonit eurot, mis on võrreldes 2011. aastaga suurenenud 6,8 protsenti. 2012. aastal väljastati 91 protsenti veterinaarravimitest otse tegutsevale veterinaararstile või põllumajandusettevõtteid esindavale veterinaararstile, ligikaudu kaks protsenti ravimitest väljastati teistele asutustele, neli protsenti veterinaarapteekidele ning kolm protsenti üldapteekidele.

Ravimiamet koostab ravimituru ülevaateid ravimite hulgimüüjate kvartaalselt esitatavate aruannete alusel. 2012. aastal müüs humaanravimeid üld- ja haiglaapteekidele ning teistele asutustele 29 hulgimüügi ettevõtet.

Üle 90 protsendi turumahust moodustasid seitse suuremat hulgimüüjat: Magnum Medical OÜ 29,5 protsendiga, Tamro Eesti OÜ 27,7 protsendiga ja Apteekide Koostöö Hulgimüük OÜ 21,3 protsendiga turumahust. Neile järgnesid Terviseamet 4,8-protsendise turuosaga, Roche Eesti OÜ 3,4-protsendise, AS Oriola 3,3-protsendise ning Chirurgicus AS 2,3-protsendise turuosaga. Teiste hulgimüüjate turuosa oli väiksem, jäädes kokku alla kaheksa protsendi.