Kaks Kreeka jaepangaduse juhti ütlesid Bloombergile, et riigi 7000 pangaautomaadist olid 500 juba täna hommikupoolikul tühjad ja mõned finantsasutused on märku andnud, et kui nad Kreeka keskpangast rahasüsti ei saa, jäävad nende uksed esmaspäeval ilmselt suletuks. Keskpanga kõneisiku kinnitusel tehakse kõik, et seda ei juhtuks.

Üks pangaautomaadi järjekorras seisnud kreeklane ütles Bloombergile, et tahab oma ema pensioni välja võtta, enne kui kõik automaadid tühjaks imetakse. „See, mis toimub, on väga muret tekitav, sest inimesed ei saa aru, mille üle neid tegelikult hääletama kutsutakse. See on viimane nael Kreeka kirstus,“ rääkis ta.

"Kreeka kodanikud ei peaks olema hirmul," ütles Kreeka koalitsiooni poliitik Panos Kammenos kohalikus telekanalis üles astudes. "Pangad ei sulge uksi ja pangaautomaatides jätkub raha - see kõik on suur liialdus," väitis poliitik.

Tsipras ütles televisioonis esinedes, et referendum toimub 5. juulil. Valitsuse ametniku sõnul avavad Kreeka pangad esmaspäeval uksed nagu tavaliselt.

Tsiprase sõnul teavad plaanist ka Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi. Ühtlasi palub Kreeka pikendust 30. juunil lõppevale viimase abipaketi tähtajale, et hääletus läbi viia.

Laupäeval pidid Euroopa rahandusministrid arutama uut ettepanekut, mis tähendaks 15,5 miljardi euro andmist ja abiprogrammi pikendamist novembrini. Selle tingimusteks on, et Kreeka vähendab pensione ning tõstab makse. Sellele on Tsipras vastu seisunud.