Huvitava diskussiooni alustajaks oli Evelyn Sepp, kelle Facebooki seinal on sõna võtnud mitmed ärimehed, investorid, ametnikud ja poliitikud. Oma sõna ütles sekka ka EASi juht Hanno Tomberg.

„Loen ja imestan. Imestan ja loen. Tundub nagu mingi jonni või kiusu ajamisena. Liisa Oviir, Jürgen Ligi, Taavi Rõivas, Erki Mölder, Marko Mihkelson, Sven Mikser hea meel oleks aru saada, kas ja mille arvelt Eesti nüüd täpsemalt kokku hoiab...," küsib Sepp oma Facebooki lehel algatuseks.

Sõna võtavad nii need, kes arvavad, et ametnikest ei olegi tihti midagi kasu, sest tööd nad teha ei soovi vaid ainult palka saada. Suur osa diskuteerijatest leiab aga, et EASi otsus on vale. See on samm tagasi.

Rain Rannu, Fortumo

"Kui maailmas on mõni riik, kus Eesti ettevõtetel majandusesindajast abi on, siis on see Hiina! Fortumole on Priidu töö olnud suureks abiks. Kindlasti ei saaks ta Eestis olles aidata samal määral kui seal, ükskõik kas ta on Pekingis, Shanghais, Guangzhous, Shenzenis, Hangzhous, Nanjingis või mõnes muus linnas, kus Eesti ettevõtted äri ajavad. Hanno Tomberg, Taavi Rõivas Liisa Oviir, äkki leiab ikka lahenduse?"

Indrek Kasela, investor

"To Hanno Tomberg: tark ettevõtte juht teab , et vale otsus tuleb kiiresti üle vaadata ( Ei, Tallinnast ei saa juhtida Hiinat. Sama loogika järgi võiks EASi peakontor asuda Ruhnus!) ja öelda "tegime vea, parandame" enne kui vanker kiiva läheb. See artikkel on juba tõlgitud hiina keelde ja välja saadetud saatkonna poolt Pekingisse. Tavaliselt tähendab see juba siis Välisministeeriumi sekkumist...

Ma olen veendunud, et kui EAS oleks konsulteerinud enne otsuse tegemist Eesti ettevõtjatega , oleksid kõik 100% vastu Shanghai esinduse sulgemisele ning paluksid hoopis, et avage veel mõni linn!"

Hiljem lisas ta veel:

"Sel nädalal kohtub Hiina suurimaid kinnisvaraarendajaid ühe Eesti tehnoloogiaettevõttega, Eesti Energia Jordaania sõltub Hiinast. Hiina turistid on Tallinkil kõige kiiremini kasvav sihtrühm. Paavo Nõgene on teinud ära suure töö Eesti kultuuritegelaste viimisel sinna. Fortumo teeb ilma Hiinas. Äkki ei peaks EAS tegelema selliste teemadega kui välismajanduse areng ei huvita. Soome, Hiina - milline on järgmine riik kus EAS lõpetab majandusesindaja pidamise?"

Alar Anton, Finnlog OÜ

Kurb kuulda. Hiinaga asja ajamine on ilma korraliku esinduseta ikka üsna keeruline. Kas tõesti usuvad meie ministrid, et ekspordi tegemine hiina on niimoodi võimalik. Milleks siis kõik need kõrgetasemelised külaskäigud ja kontaktide loomised. Minu arust on riik küll mind alt vedanud. Mina tegin investeeringuid ja nüüd tuleb ütleb riik et tegime nalja.

Marko Mihkelson, poliitik, riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees

See on valdkond, kus ma valitsuse poliitikaga ei nõustu. Ajal, kui räägitakse majanduse elavdamise ja julgeoleku prioriteetidest, tõmbab Eesti jõudsalt koomale oma välisesindatust ning kärbib tervikuna diplomaatia haardeulatust. See pole kokkuhoid, vaid linnukese tegemine. Kirjutasin sellest pikemalt Diplomaatias juba mõned kuud tagasi.

Küsimuse peale, kas Mihkelson saaks siin kuidagi sekkuda, vastas ta:

Kahjuks eriti mitte, sest paradigma muutust (ehk ressursside lisamist diplomaatiasse) ei toeta hetkel mitte eriti palju poliitikuid. Aga jätkan oma rada ning teen mis võimalik.

Vestlusesse sekkus ka Hanno Tomberg, kes püüdis inimestele selgitada, et Hiina on Eestile endiselt oluline:

„EAS peab Hiinat oluliseks turuks ja peab oma esindaja olemasolu seal äärmiselt vajalikuks. Kui tulenevalt sellest, et me ei saa diplomaati hoida Shanghais, tuleb meil muudatus teha, siis teeme seda kiiresti. Kindlasti lähetame uue esindaja Hiina nii kiiresti kui võimalik, see on meie esimene prioriteet," kirjutas ta.

Ettevõtjatele ei meeldi idee, et Eesti esindaja hakkaks asuma Pekingis. Hiina ei võrdu nende sõnul Pekingiga.