Lumeta talvel on raagus puudega aiast pool ilu raudselt kadunud. Valgustitel on just siis eriti oluline roll täita. “Pimedal ajal on välisvalgustus ainus võimalus tajuda, et teil aed üldse olemas on,” ütleb maastikuarhitekt Ülle Grišakov. “Muidu on teil aeda vaid viis kuud aastast, ülejäänud ajal seda justkui polegi.”

Grišakov soovitab talvel valgustada okaspuid ja atraktiivsete võradega lehtpuid. “Kui väljas on härmatis, siis näiteks altpoolt valgustatud vanad õunapuud on kohe väga ilusad,” kiidab ta.

Teine lugu on jõuluvalgustitega, millest levinuimad on väikeste lampidega valgusketid. “Eks sellega ole nii nagu kõigega: iga asja saab teha hästi ja halvasti,” ütleb Grišakov. Raagus lehtpuu peab olema valgusketiga tihedalt kaetud, et puu vorm välja tuleks. Kui panna vaid paar meetrit tulesid, ei anna see mingit efekti – neid peaks alati pigem rohkem kui vähem olema. Kui raha napib, soovitab arhitekt tuledest parem loobuda.

Grišakov hoiatab, et täiesti out on ameerikalikud majaserva topitud valgusketid ning valgustatud päkapikud ja inglid akna-klaasil. Need lapsed aga, kes on Coca-Cola reklaami näinud, soovivad jõuluks ilmtingimata just seda out-varianti.

Pimedasse sobib sinine valgus

Jõulutulede hulgimüügifirma Artus Pro turundusjuhi Rene Türki sõnul on koduaeda sobivate jõulutulede valik lai. Saadaval on puudele riputamiseks mõeldud eri pikkuses ja -värvilisi sirgeid valguskette, aga ka jääpurikakujulisi räästakaunistusi, kardinakujulisi tuledekomplekte ja valgusvoolikuid.

Kui juba värvide valimiseks läheb, soovitab Türk klassikalise stiili austajail valida valge. Kes midagi tugevamat, silmapaistvamat ja meeleolukamat soovib, võiks võtta näiteks kollased, punased, oranÏid või roosad tuled. Pimedamatesse kohtadesse soovitab Türk sinist või lillat valgust.

Tänavu pakutakse rohkelt LED-lampidega tuledekomplekte. LED-valgusele on iseloomulik intensiivne toon, näiteks külm valge või elektrisinine. Türki sõnul tarbib LED-valgusti elektrit ligi neli korda vähem kui sarnane hõõglampidega jõuluvalgusti. Kui kümnemeetrine 100 lambiga valguskett maksab umbes 300 krooni, siis 12-meetrine ja 80 LED-lambiga kett 700 krooni.

Õue ja hoonete valgustamiseks soovitab Türk osta vaid kvaliteettooteid. “Paigaldus on juba iseenesest aja- ja rahakulukas. Oleks mõistlik seda teha üks kord ja nautida tulemust, mitte parandamisele aega kulutada,” selgitab ta.

Õuetuled ja IP44 standard

Jõulutulesid üles riputades vaata, et paigaldamine oleks ohutu. Ära riputada neid nii, et pimedas või lumes võiks juhtmetele otsa koperdada või sinna pead pidi kinni jääda.

Kindlasti kontrolli, et tegu on välistingimustesse mõeldud tuledega, mis vastavad vähemalt IP44 standardile. Kui õue on ilmtingimata vaja riputada sisetuled, jälgi, et need asuksid ohutus kõrguses ning pistikud oleksid täiendavalt isoleeritud. Jõulutulede tarvis võib IP44 standardile vastava alaldi õue paigutada. Vastasel juhul oleks targem see tuppa jätta.

Mõnikord asub tuledega ehitav puu majast ja ühtlasi pistikupesast liiga kaugel. Türk soovitab juhtmeid pikendada – osta kaablit juurde ja pane otstesse vajalikud pistikupesad. Paljud valgusketid on ka originaalis juba omavahel jätkatavad. Ka pikendusjuhtmetega saab Türki sõnul hädapärast hakkama.

Jadaühenduse korral piisab odavamate tulede puhul sageli ühest läbipõlenud pirnist, et terve kett pimedaks jääks. Kallimate tulede pirnidel on lisaks hõõgniidile pirni sees lisaühendus. Sellisel juhul kustub vaid läbipõlenud pirn. Kogu kett kustub alles siis, kui läbi põleb viis või enam pirni.