Delfile teadaolevalt on Reformierakonna 2017. aasta majandusaruande kinnitamine tekitanud erakonna sees suuri pingeid, sest võlad on kasvanud ajalooliselt suureks.

Nimelt seisab erakonna 2017. aasta aruandes omakapitali koha peal rasvane miinus, summas ligi 740 000 eurot. Kohustusi on erakonnal kokku ligi 860 000 euro ulatuses. Samal aastal on Reformierakond kogunud eraisikute annetustena 386 000 eurot.

Erakonnal on varemgi suuri võlgu olnud, näiteks 2015. aasta riigikogu valimiste aastal ulatusid kohustused 426 000 euroni, kuid eelmise aasta number ületab sellegi pea kahekordselt.

Hanno Pevkur kinnitas Ärilehele suurt miinust, aga põhjendas, et eelmise aasta lõpu seisuga on olukord juba tänaseks kõvasti paranenud. Täna päeval toimunud erakonna juhatuses saadi ka sellekohane ülevaade raamatupidajalt, uuel nädalal vaatab 2017. aasta aruande üle audiitor ja järgmisel nädalal toimuval erakonna üldkogul peaks erakond aruande heaks kiitma.

"Nende numbrite taga on palju faktoreid. Näiteks see, millise seisuga 2017. aastasse sisse tuldi ja kui vaatate, siis eelmise aasta tulude-kulude vahe on täpselt samasugune kui ta oli näiteks 2013. aasta valimiste järgselt. Valimisaastal on loogiline, et nii omakapital on miinuses," rääkis Pevkur. Ta rõhutas, et eelmisel aastal saadi ka väga palju annetusi. Tõepoolest, eelmisel aastal annetati Reformierakonnale 386 000 eurot ja üle-eelmisel aastal 195 000 eurot.

Plaan, kuidas kohustusi katta on Pevkuri sõnul olemas ja need tulevad kolmest erakondadele iseloomulikust allikast - erakondade annetused, riigieelarve toetus ja liikmemaksud. "Mina usun, et selle aasta lõpuks on kohustused kaetud. See on normaalne poliitikategemise osa, et valimiste aastal on kulud suuremad. 2019. aasta on selles suhtes eriline, et kahed valimised (nii riigikogu kui europarlamendi -tom.) on nii lähestikku."