Arvestades Eestis kehtivat tulumaksumäära on selge, et enamik eestlasi eelistab madalamaid maksumäärasid ja on suures osas rahul riigi poolt pakutavate teenustega.

Vaadates aga Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatide hulka riigikogus on selge, et osa ühiskonnast soovib näha riigi suuremat sekkumist ühiskonna korraldusse. Suurema sekkumisega kaasnevaid lisakulutusi nähakse katmas kõrgemat palka teenivate inimeste maksude tõstmisega.
Et mitte represseerida inimesi, kes riigi maksupoliitikaga rahul on, kuid samas anda võimalus „paksema riigi“ soovijatele, teen ettepaneku muuta Eestis tulumaksustamine vabatahtlikuks.

Maksusüsteemi tuleb muuta nii, et paigas on minimaalne tulumaksu määr ja inimestel on võimalus maksta kõrgemat maksu ainult siis, kui nad seda ise soovivad. Seega, kui inimene soovib maksta rohkem makse, siis tal on see võimalus olemas.

Märkuse selle kohta, kas inimene soovib tulumaksu rohkem maksta saaks teha kord aastas oma tuludeklaratsiooni täites, kus on võimalik endale sobiv maksumäär valida ja sellest lähtuvalt oma makse järgneval aastal tasuda.

Keerulisemaks läheb raha jagamisega, nimelt kasutan siinkohal iga rahandusministri õudusunenägudesse kuuluvat sõna sihtotstarbeline. Riigi arengusse enam makstud raha peab olema rangelt sihtotstarbeline ja inimene peab saama ise otsustada millisesse valdkonda enam makstud raha suunatakse.

Raha jagamine on järgmine kogu muudatuse kõige kriitilisema tähtsusega punkt, nimelt komisjon, kes raha jagama hakkab peab olema poliitiliselt sõltumatu ja see peab nii paistma ka avalikkusele.
Kogu töö peab olema läbipaistev ja aruanded raha kasutamisest peavad olema kättesaadavad kõigile soovijatele. Samuti jääb kõigil suuremat maksumäära kasutavatel inimestel võimalus teha seda avalikult või anonüümselt.

Väljapakutud lahenduse näol on võimalus säilitada olemasolev maksumäär, või suurendada seda endale sobiva piirini. Raha ei saa otseselt kasutada ministeeriumid või nende allasutused ja seda ei kajastu nende eelarvetes. Tegemist on kodanike lisapanusega, mille täpne suunamine otsustatakse riigi poolt ellu kutsutud, valdkonna spetsialistidest koosnevas komisjonis.

Eesti maksusüsteemi ülesehitus ja tehnoloogiline valmidus on tasemel, mis loob võimaluse innovatsiooniks. Muudame tulumaksustamise vabatahtlikuks ja teeme Eestist maailma liberaalseima maksupoliitikaga riigi.