Eestis pole palju ette­võt­jaid, kes peavad lähi­aastatel plaani oma tegevust laiendada kosmose­tööstusse või ütlevad praeguse majandusolukorra koh­ta, et see on üsna hea.

Tarkvara, geoinfo ja kaartidega tegeleva Regio juhi Teet Jagomäe hinnangul pole maailmamajanduses toimunud muudatused ettevõtluse seisukohast mitte üdini halvad, vaid kohati isegi tervendavad.

„Täna läheb Regiol hästi, võib-olla isegi päris hästi – oleme majanduskriisilt pihta saanud täpselt parasjagu, mitte liiga valusalt,” kommenteeris Jagomägi Regio firma käekäiku. „Ma olen asjade käigu üle rahul ja isegi õnnelik.”

Kui eestlastele on Regio peamiselt tuntud kvaliteetse teedeatlase loojana, siis maailmas on riike, kus Regiot teatakse hoopis teiste teenuste järgi. Näiteks Türgis ja Ukrainas on mobiiliomanikest vanematel võimalik vaadata, ega lapsed ula peal ole ja väikestel transpordiettevõtetel oma tegevust töömeeste asukohti arvestades optimeerida. Mehhikos on seevastu klientideks ka suured transpordiettevõtted. Eesti ajalehtedes on kirjutatud Regio lahendustest ametivõimudele kur­jategijate jälgimiseks, kuid sellel teemal Regiolt täpsemaid kommentaare ei saa.

Pakistani kaart

Kohati võib lausa uskumatuna tunduda aga see, et täielikult Eesti kapitalil põhinevas ette­võttes on viimaste aastate jooksul loodud kaarte, mis aitavad õige teeotsa või küla üles leida Pakistanis, Marokos ja Saudi Araabias elavatel ja ringi reisivatel mobiiltelefoni kasutajatel.

Ühtekokku teenib Regio lisaks Eestile, Lätile ja Leedule kliente 20 riigis Euroopas, Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. Seega pooled mandritest on Regio poolt rahateenimise mõistes avastatud ja asustatud. Ühtekokku on Regio andmetel nende poolt loodud tooted ja teenused kättesaadavad üle maailma 200 miljonile inimesele. See teeb Regiost ühe suurema tarkvaraeksportija Skype’i ja Playtechi järel.

Ometi soovib ettevõte Jago­mäe sõnul veelgi laieneda, kuid millal ja kuhu, jätab Regio omanik esialgu saladuseks.

„Õnneks suutsime headel aegadel ära maksta kõik suured laenud ja me suutsime isegi väheke likviidsust koguda, mida nüüd saaks likvideerima hakata,” rääkis Jagomägi. Likviidsuse likvideerimise all peab Regio juht silmas just arenemist ja laienemist. Üheks võimaluseks on laieneda kosmosetööstusse. „Kindlasti ei hakka Regio kosmosesse saatma oma satelliiti või vahendama satelliidi pealt tulevaid pilte. Pigem on meie sooviks luua tehnoloogiat, mis aitab kosmoses kogutava info inimestele kasulikumaks muuta,” selgitas Jagomägi.

Maalähedasematest asjadest rääkides loodab Jagomägi, et Regio suudab senisest veelgi enam kanda kinnitada navide valdkonnas nii autodele kui ka eraldiseisvatele personaalsetele navigaatoritele täpseid andmeid tehes. Koduturul ehk Baltikumis on Regio turuosa navigatsiooniseadmete tarkvara osas ligi 70 protsenti. Järgmisena on valmimas uus toode Soome turu jaoks.

Raha tuues ust maha ei joosta

•• AS-i Regio juhataja Teet Jago­mäe (pildil) sõnul on üsna keeruline praeguses majandusolukorras anda üldistavaid soovitusi kõigile Eesti ettevõtjatele, sest firmad on liiga erinevas olukorras. Siiski tasub Jagomäe sõnul ette­võtjatel otsuseid langetades arvestada, et üle kolme kuu on raske midagi ette näha. „Iga klient võib  praegusel ajal lepingu üles öelda. Kui riik ei suuda oma maksu­süsteemi üle küm­ne päeva ette öelda, siis ei saa ka riigi peale loota. Kuidas ma saan siis maailma peale loota pikemalt kui kolm kuud,” rääkis Jagomägi.

•• Teine Jagomäe soovitus ette­võtjatele ja laiemalt kõigile on see, et harjuda tuleb mõttega, et praegune majandusolukord jääb kestma pikaks ajaks. „Sellised ajad, et kliendid jooksevad uksed ühes piitadega maha, et raha tuua, sellist aega ei tule meie eluajal enam tagasi. Parem oleks niimoodi mõelda.”

•• Kolmandaks soovitab Jago­mägi lähtuda motost: kunagi pole olnud, et kuidagi pole olnud. „Ka Regios on olnud algusaegadel perioode, mil osa töötajaid said oma palga mõni päev hiljem kätte, aga saime ikka hakkama. Kitsastel aegadel tulevad kõige paremad mõtted ja kõige uuemad tehnoloogiad välja. Usun, et maa­ilm läheb kriisist vaid paremaks,” lisas Jagomägi.