Kilgi sõnul käis ta Inglismaal tutvumas, kuidas on seal organiseeritud kogu lambakasvatusega seonduv tootmine, alates tõuaretamisest ning lõpetades lihakombinaatidega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Inglismaal omandatud kogemusi soovib Kilk rakendada eeskätt Eesti lambakasvatuse arendamiseks. Ühtlasi on ärimehel ambitsioonikas plaan rajada Eestisse lammaste tõuaretuskeskus, kus võiksid kogemusi omandamas käia nii Eesti, Läti, Leedu kui ka Venemaa lambakasvatajad.

“Lambakasvatus on Lätis ja Leedus vähem arenenud kui meil. Miks mitte silmas pidada ka Venemaad. Milleks lennata kogumuste saamiseks Inglismaale, kui seda võiks saada Eestis. Eesti võikski olla kogemuste omandamise koht Baltimaades,” tutvustas Kilk oma plaane.

Kilgi sõnul on lambakasvatuse eesmärgiks tootmine. “Meil on vaja ristandtõuge, ehk et ühelt lambalt võetakse viljakuse liin, teiselt lihaliin. Saadud ristandtõul oleks kõrge tootlikkus ning head lihakvaliteedi näitajad. Minu sooviks ongi tegeleda tõuparandusega — eesmärgiks on parandada eesti tumeda- ja valgepealise lamba tõugu ja tuua sisse alusmaterjali ristandtõugude tarvis,” rääkis Kilk.

Kilgi tõukeskuse projekti hakkab vedama praegune Eesti Lambakasvatajate Seltsi tõuaretuse peaasjatundja Hillar Kalda, kes asub Kilgi omanduses oleva Nurmus Grupi juhi kohale.