"Käibemaksudeklaratsiooni elektroonilises lisast esitatavate ostu ja müügiarvete võrdlemine võimaldab maksuametil oluliselt paremini maksupettustega võidelda. Aus maksukeskkond ja võrdse konkurentsi tagamine ettevõtluses on nii riigi kui ettevõtjate huvides. Selle eesmärgi vastu ei vaidle ükski erakond riigikogus. IRL on küll valinud mõnevõrra destruktiivsema joone, kuid arvestades seda, et aasta lõpus toetati riigikogus muudatusi, siis oleks nende poolt kahepalgeline nüüd eelnõu vastu hääletada," kommenteeris Holsmer Sesteri kriitilist sõnavõttu käibedeklaratsiooni lisa menetlemise kohta.

Holsmer märkis, et erinevalt Sesteri öeldust oli tänane rahanduskomisjoni istung väga asjalik, mitte emotsioonidest pungil.

"Ma kindlasti ei ole nõus ka Sven Sesteri kriitikaga kiirustamise osas. Peale presidendi poolt seaduse riigikogule tagasi saatmist on muudatuste üle arutelu erinevates vormides toimunud aasta algusest. Niisamuti ei ole korrektne üldistada ettevõtlusorganisatsioonide vastuseisu. Me kindlasti soovime, et üleminek uuele süsteemile saaks olema võimalikult mugav ja plaanitavad muudatused on eeskätt ausate maksumaksjate huvides," ütles Holsmer.

Ta juhtis tähelepanu sellele, et rahandusministeerium on esitanud riigikogule uue ja väga põhjaliku seletuskirja.

"Peamiselt suurte jaekettide ettepanekust tulenevalt võimaldatakse neile arvete summeeritult kujul esitamist kuni 2015 aasta lõpuni. Kui eelnõu on plaanitud jõustuma 1.novembrist, siis ettevõtjad saavad maksuametilt taotleda IT süsteemide uuendamiseks vajalikku täiendavat poole aastast üleminekuperioodi. Ka võimalik vastuolu ELi Käibemaksudirektiiviga on maha võetud, niisamuti on lahendatud kutsesaladusega seotud ametite nagu advokaatide, notarite ja täiturite esitatavate andmete deklareerimine."

Rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester ütles täna intervjuus Ärilehele, et rahandusminister Jürgen Ligi on võtnud vaatamata kõigi ettevõtjate esindajate vastuseisule nõuks käibedeklaratsiooni eelnõu riigikogus juba 7. mail lõpphääletusele panna ja läbi suruda.