Avatavas tanklas on müügil eurostandarditele vastav gaasisegu ECOM-102, esialgu on see saadaval vaid Tartus paiknevas kütusefirma Olerex tanklas Aardla tänaval, ütles Reola Gaasi müügidirektor Sandor Tabo.

Tabo sõnul on ametlikult järgmise nädala keskel avatav tankla kõige kaasaegsem Eestis. Järgmisel aastal lisandub veel kaks jaama Pärnus ja Tallinnas ning ülejärgmisel aastal avab Reola Gaas samuti kaks uut tanklat.

Kõigi tanklate ehitusmaksumus on orienteeruvalt kolm miljonit krooni, lausus Tabo.

Praegu on Eestis ligikaudu 1500 kütusena gaasisegu kasutavat autot ning aastas ostetakse segu tuhat tonni, kuid järgmisel aastal peaks bensiini jätkuvat hinnatõusu arvestades Tabo hinnangul gaasi kasutavate autode arv hoogsalt kasvama.

"Vaadates naabermaade arengut, kus Lätis lisandub ligikaudu sada gaasiseadmega autot kuus, prognoosime samasugust buumi ka Eestis järgmise aasta alguses," märkis Tabo.

Gaasikütuse eelis on Tabo sõnul bensiiniga võrreldes kohati kuni 45 protsendi võrra suurem keskkonnasõbralikkus ning odavam hind. Praegu on liitri ECOM-102 gaasi liitri hind 6,95 krooni.

Suvel läheb hind kindlasti allapoole, kuna talvel on maailmaturuhindade tasemed kõrgemad, rääkis Tabo.

Vedelgaasi aktsiisimäära on valitsus külmutanud 90 sendi juures liitri kohta kuni 2003. aastani.

ECOM-102 on butaani-propaanisegu, milles olefiini- ehk buteeni- ja propeenisisaldus on viidud miinimumini ning seega on tegemist senimüüdavast gaasist tunduvalt keskkonnasõbralikuma kütusega.

"Uus segu aurustub -25 kraadi juures ning seetõttu on gaas kasutatav ka talvel," lausus Tabo.

Koos uue tanklaga on 65-protsendiliselt Soome Fortumile kuuluval Reola Gaasil praegu kaheksa gaasitankimiskohta Tartus, Paides, Jõgeval, Viljandis, Põlvas, Valgas ja Pärnus.