Reutersi analüüs näitab, et rohkem kui pooled Euroopa olulistest majandustest on aasta algusest alates näidanud parimat võimalikku tulemust. See annab märku, et hirmud Euroopa deflatsioonispiraali langemisest peaksid nüüd möödas olema, ja seda olenemata sellest, kas Kreeka liikmelisusest ja olukorrast Ukrainas.

Euroopa suurim majandus Saksamaa on kindel liider – jaemüügi kasv jaanuaris ületas pea kolmekordselt parimaid ootusi. Ka viimase kvartali SKP kokku oli oodatust suurem.

„Kõik läksid kaasa jutuga deflatsioonist, Kreekast ja Ukraina kriisist ning ootused olid seetõttu väga madalad,“ rääkis Berenbergi panga ökonomist Christian Schulz. „Praegu tundub, et deflatsioon osutus positiivseks nähtuseks, kuna odavam nafta tähendab, et tarbijate kulud energiale on väiksemad ja rohkem raha jääb kätte.“

Oodatakse, et sel neljapäeval toimuval igakuisel koosolekul korrigeerib Euroopa Keskpank kasvuprognoose ülespoole ja annab ka rohkem detaile tulise debati objektiks olnud euroala majanduse turgutamiseks mõeldud nn kvantitatiivse lõdvendamise programmi kohta.