Tallinna linnavolikogu kontrolli ja analüüsi osakonna juhataja Toomas Johanson ütles ETAle, et revisjonikomisjon ootab linnavalitsuselt kogu Põhjaväila puudutavat dokumentatsiooni septembri alguseks.

Linnalt saadud korralduste ja seletuskirjade põhjal hakkab volikogu revisjonikomisjon Johansoni sõnul edasi tegutsema ning uurima, kas Põhjaväila maatükkide eest pole makstud põhjendamatult kõrget hinda.

Tallinna linn ostis Põhjaväila krundid firmalt Rand ja Tuulberg tunduvalt kallimalt, kui firma nad kunagi linnalt ostis. Linn ostis Põhjaväila alused krundid 11,7 miljoni krooni eest, samas oli Rand ja Tuulberg krundid omandanud 1,6 miljoni krooniga.

Eesti Päevalehe andmetel läksid krundid ehitusfirma kätte tänu sellele, et toonane linnapea Ivi Eenmaa ja linnasekretär Toomas Sepp andsid Kesklinna halduskogu otsust ja detailplaneeringut arvestamata firmale maa ostueesõiguse. Eenmaa on kinnitanud, et kirjutas korraldusele alla teadmises, et krundid ei jää tulevastele suurprojektidele ette.

Põhjaväila kruntide müügitehingutega seonduvalt süüdistab Eesti Arhitektide Liit (EAL) Tallinna planeerimise ameti juhte korruptsioonis.

EALi esimees Kalle Vellevoog on ETAle öelnud, et Tallinna linnavalitsus müüs 1999. aastal vastu Tallinna linnavolikogu poolt kinnitatud detailplaneeringut tulevase Põhjaväila alla jäävad krundid firmale Rand ja Tuulberg.

"Minu arvates on tegu väga otseselt korruptsiooninähtusega, kuna paljud linna planeerimisameti juhtivametnikud on otseselt ja varjamatult erakapitali leival," märkis Vellevoog.

Vellevoogi sõnul protesteeris kesklinna halduskogu eelnimetatud otsuse, kuna oli teada, et antud piirkonna detailplaneering läheb nendelt kruntidelt üle. Samuti juhtis kinnitatud detailplaneeringu eiramisele tähelepanu ajakirjandus.

EAL esitas 8. augustil Tallinna linnavalitsusele järelepärimise, milles soovib teavet Põhjaväila kruntidega sooritatud kahtlaste tehingute kohta.