Alates 2003. aastast peetud foorumi patroon on endine Venemaa raudteeboss ja president Vladimir Putini siseringi kuuluv Vladimir Jakunin.

Jakunin on Ukraina konflikti tõttu USA sanktsioonide all, kuid miski ei takista teda Rhodosele sõitmast, sest Euroopa Liidu mustas nimekirjas ta ei ole.

Foorum tõmbab ligi poliitikuid ja akadeemiliste ringkondade esindajaid, kellest paljud jagavad Venemaa sotsiaalselt konservatiivset, antiliberaalset ja Ameerika-vastast maailmavaadet.

Oma sõnavõtus Rhodose viietärnikuurordis hurjutas Jakunin lääne tarbija- ja hedonismikultuuri. Kui Vene telekanal RBK küsis Jakuninilt tema enda luksusliku elustiili kohta, keeras Jakunin üles varruka ja näitas A. Lange & Söhne käekella hinnaga 140 000 eurot. „Ühel päeval märkasid ajakirjanikud seda kella ja avastasid, et see on üsna kallis,“ ütles Jakunin. „Mul on ainult kaks nõrkust: masinad ja naised. Minu jaoks kutsub ilus auto või ilus aparaat esile sama emotsiooni kui ilus naine.“ Jakunin väitis, et enamik rikkaid inimesi, keda ta teab, ei ole hedonistid, sest nad ei loobi raha. „Aga kui sa tahad midagi osta, mis selles halba on?“

Jakuniniga seotud Šveitsi fondi rahastatud foorumil osales sel aastal 380 inimest ning organiseerijad katsid vähemalt osaliselt nende kulud. Osalejate hulgas olid endine Tšehhi president Václav Klaus, Saksamaa endine kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg ning Euroopa Nõukogu endine juht Walter Schwimmer. Kreeka peaminister Alexis Tsipras saatis enda nimel osavõtjaid tervitama asevälisministri.

Enamik sõnavõtnuid avaldasid toetust Venemaa poliitikale Süürias ja Ukrainas ning mõistsid hukka lääne oma.

Tuntud euroskeptik Klaus ütles Politicole, et peab Putini otsust alustada Süürias õhurünnakuid mõistlikuks sammuks.

„Peab olema keegi, kes peab Islamiriiki sada korda suuremaks ohuks kui Assadit,“ ütles Klaus. Ta mõistis Ukraina Maidani revolutsiooni hukka kui imporditu ja mitte täielikult autentse. Krimmi kohta ütles Klaus: „See on Venemaa osa ja jääb selleks ka nähtavas tulevikus.“

Pariisis asuva demokraatia ja koostöö instituudi uuringutedirektor, samuti euroskeptiline John Laughland rääkis plenaaristungil hübriidsõjast, süüdistades USA-d selle taktika rakendamises Euroopas ja mujal maailmas.

Laughland väitis, et Euroopa Liit on USA luure keskagentuuri (CIA) hübriidsõja tulemus, et Lääne-Euroopa pärast Teist maailmasõda omale allutada. „Sõja eesmärk on uue režiimi loomine. John Foster Dulles ütles 1941. aastal üsna selgelt, et Euroopa vajab uut režiimi ja need ei saa enam olla rahvusriigid,“ ütles Laughland ning kinnitas, et tema instituuti rahastavad Vene erafondid, kuid tema väidetavalt nende nimesid ei tea.

Professor Ilias Iliopoulos Kreeka riigikaitsekolledžist süüdistas USA-d ja Euroopa Liitu hübriidsõjas Venemaa ja araabia riikide vastu, mobiliseerides inimesed inimõiguste ideede ümber ja kaitstes vähemusi eesmärgiga suruda suveräänsetele riikidele peale „neoliberaalne fašism“.

Foorumi pikaaegsed osavõtjad ütlesid aga, et osavõtjate ja töötubade arv on varasemate aastatega võrreldes vähenenud. Paljudel paluti ise lennureisi eest maksta, samas kui varem katsid kõik kulud korraldajad. Mõned osalejad arvasid, et selleaastane foorum võis viimaseks jääda, kuid Jakunin oli optimistlik ning tegi teatavaks plaani luua lisaks iga-aastasele foorumile ka mõttekoda.