Ka majapidamiste laenukohustuste maht kasvas 2012. aasta kolmandas kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,5%.

„Kodumaistest finantsettevõtetest võetud laenukohustuste maht jäi kolmandas kvartalis ligikaudu sama suureks kui teises kvartalis, aga majapidamiste võlakohustused kodumaiste mittefinantsettevõtete ja välismaailma ees kasvasid. Aastavõrdluses vähenes majapidamiste laenukohustuste maht siiski veel 1,4%,“ selgitas Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna peaspetsialist Taavi Raudsaar

Ettevõtete laenukohustuste aastakasv oli eelmise aasta kolmandas kvartalis 5%. Ettevõtete kodu- ja välismaalt võetud laenude ja emiteeritud võlakirjade kogumaht suurenes kolmandas kvartalis rohkem kui 350 miljonit eurot, ulatudes 16 miljardi euroni. Kolmandik kasvust tuli välismaalt võetud laenukohustuste arvelt.

Raudsaare sõnul oli majapidamiste finantsvarade aastakasv kolmandas kvartalis 11% ja ettevõtete oma 13%. Suhteliselt kiiresse kasvu panustas enim nende käes olevate omandiväärtpaberite väärtuse kasv, mis peegeldas Eesti ettevõtete võrdlemisi head kasumlikkust kolmandas kvartalis. Peale selle on suurenenud nii majapidamiste kui ka ettevõtete hoiused ja sularahavaru.

Eesti majandus tervikuna oli III kvartalis taas välismaa suhtes 23 miljoni euroga netolaenuandja. "Kui ettevõtted olid teist kvartalit järjest netolaenuvõtjad, siis kõik teised sektorid olid netolaenuandjad," selgitas Raudsaar.