Vastavalt korruptsiooni ja riigivara raiskamist ohjeldada püüdvale seadusesättele tuleb riigiteenistujatel oma 2004. aasta palganumbrid üles riputada 1. aprillil, 2005. aasta andmed töötasu ja võimalike lisatasude kohta saavad avalikuks aasta pärast, kirjutab Postimees.

„Reedel peavad oma palgaandmed kodulehele riputama kõik need, kel on kohustus esitada majanduslike huvide deklaratsioon,” ütles Riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni liige Avo Üprus.

Juba esmaspäevaks oli ministeeriumidest oma töötajate palgad avaldanud majandusministeerium, nende kodulehel avalikustatakse ka enamiku riigi äriühingute juhtide sissetulekud.

Ministeeriumi avalike suhete juhi Inga Jagomäe sõnul saatsid nad teated riigi äriühingute juhtide palgaandmete saamiseks juba laiali ja loodavad 1. aprilliks ka need andmed saada.

Ametiisikute palgad on olnud küll avalikud alates 2000. aastast, kuid kahel viimasel aastal puudus seadusesäte selle kohta, millal ja kuidas palkasid avalikustada. Varem kehtestas palkade avalikustamise korra rahandusministri määrus, mille riigikohus tühistas 2002. aasta lõpus.

Nüüd on palkade avalikustamise kohustus sätestatud korruptsioonivastases seaduses.

Mullu sügisel Riigikogus vastu võetud seadusemuudatus kehtestas ka kindlad vormid, millisel kujul ametiisikute töötasu avalikustatakse.

Seaduseelnõu seletuskirja järgi tuleb palgaandmed avalikustada selleks, et ennetada korruptsiooni ja anda avalikkusele võimalus kaaluda palkade suuruse põhjendatust.