Kuigi koalitsioonipartneritest enim valijate hääli kogunud Res Publica lubas enne valimisi riigiettevõtete nõukogud depolitiseerida ja valida neisse enam spetsialiste, jäi Riigikogu valimiste uustulnukal lubadus täitmata, kirjutab Postimees.

Partei juhid kinnitasid, et nende plaan ei leidnud koalitsioonipartnerite poolehoidu.

Riigiettevõtte nõukogu liikme staatus tagab poliitikutele ja ametnikele priske lisatasu — enamasti vaid üks kord kuus kogunevatele nõukogu liikmetele makstakse kuus 7000-8000 krooni, millele võivad lisanduda ka preemiad.

Paraku puudus aga teisipäeval Postimehe küsitletud nõukogude uutel poliitikutest liikmetel ülevaade enda valitsemise alla antud ettevõtete tegevusest.

Enamik neist ei osanud valitsetava firma kitsaskohtade ega tulevikuvisioonide kohta midagi öelda.

Tallinna Lennujaama nõukokku nimetatud rahvaliitlane Elmar Truu ütles, et lähipäevadel kohtub ta lennujaama juhtidega, kes uutele nõukogu liikmetele ettevõtte probleemidest ülevaate annavad.

Siiski oli küsitletute seas ka erandeid, kes pisut enam ettevõttega kursis. Näiteks plaanib Lääne-Eesti sadamaid haldava Saarte Liinide nõukokku valitud Pädaste mõisa peremees ja Riigikogu respublikaanist liige Imre Sooäär (pildil) üle vaadata firma järgmise kümne aasta prioriteedid.

“Üha rohkem räägitakse Euroopa Liidu toetusel Saaremaale püsiühenduse loomisest ja sellega seoses tuleb üle vaadata ka sadamate tegevus,” ütles Sooäär. “85 protsenti saarlastest pooldab püsiühenduse loomist ja seega ei tohiks keegi sellele vastu seista.”

Sooäär vahetas Saarte Liinide nõukogus välja Hans Teivi. Elmar Truu aga asendas Tallinna Lennujaama nõukogus Madis Üürikest. Eesti Lootsi nõukogust kutsutakse tagasi Jaanus Tamkivi, rahandusministeeriumi esindajatena jätkavad finantskontrolli osakonna juhataja kt Apo Oja ja ettevõtluse talituse juhataja Hjalmar Liivik. Eesti Lootsi nõukokku määrati Res Publica liige Avo Üprus.