Kohati meenutavad Tallinnas Mustamäel asuva Proovikoja labori ruumid väikest töökoda. Pilku püüab avatud uksega 800 kraadi juures lõõmav leivaahju meenutav kullasulatusahi. Ekspert lükkab paari osava liigutusega miniatuursed kondipurust valmistatud ja munahoidjat meenutavad anumad hõõgavasse tulekoldesse. Seintel asuva keemiliste elementide tabeli servast jälgib seitsme naislaborandi tegevust Mendelejevi mõtlik pilk.

Eesti Proovikoja ekspertide ja aparatuuri abiga on võimalik kindlaks teha kõiki metalle 22. elemendist, titaanist, alates. Tõsi, enamlevinud metallid on Proovikoja töötajaskonna jaoks siiski kuld, hõbe, plaatina.

Peaasjalikult osutatakse teenust juveeliäridele, maaletoojatele või eraklientidele, kes võimalike kahtluste hajutamiseks sõltumatu eksperdi abi kasutavad. Teisalt kuuluvad Proovikoja klientide hulka ka tööstusliku suunitlusega ettevõtted, kes tahavad oma tegevuses erinevate elementide koostisosi teada. Kui 2004. aastani läbisid Proovikoda kõik väärismetallehted, siis nüüd kehtib hea tava ning tootja vastutus, mida tarbija nendelt Eesti riiklikku registrisse ja tootele kantud valmistajalt ka nõuda võib. Maaletooja nimemärgisega kaasneb ka vastutus.

Proovikoja ainukese meestöötaja, direktor Tõnu Tõniste sõnul käib firmast läbi hinnanguliselt umbes pool Eestis müüdavatest juveelitoodetest.

Eesti Proovikoja kontrollmärgis – üles tõstetud esikäpaga külgvaates lõvi ovaalses süvendis – tagab, et toote kõikide osade väärismetalli sisaldust on kontrollitud laboratoorsete meetoditega.

Ühelt töölaualt vaatab vastu kiletatud Eesti Proovikojas analüüsitud toote kirjeldus – mitu grammi kulda, mitu milligrammi vaske, kui suur osa tsinki jne. “Tootekirjeldusi plaanime väljastama hakata ka vääriskivide kohta,” ütleb Tõniste.

Seadus nõuab

•• Väärismetalltoodete seadus kehtestab väärismetalltootele kantavad kohustuslikud märgised. Need on nimemärgis ja proovimärgis.

•• Iga valmistaja (juveliir või tootmisettevõte) peab kandma oma nimemärgise toodangule ja iga maaletooja peab kandma oma nimemärgise igale tema poolt maale toodud väärismetalltootele.

•• Nimemärgis pressitakse tootesse või süvistatakse laseriga. Nimemärgiseks võib olla täht, täheühend või sümbol (ka kaubamärk) tingimusel, et see on selgesti eristatav teistest Eestis kasutatavatest nimemärgistest.

•• Kõik nimemärgised kantakse riiklikku registrisse.

Allikas: Eesti Proovikoda OÜ