Kuigi detsembri algusest kaob riigiettevõtteid erastanud firmadel võimalus tasuda erastamis-väärtpaberitega, ei kiirusta firmad rahapuudusel odavamat tasumisvõimalust kasutama.

“Kuni 1. detsembrini on võimalus 40 erastamislepinguga tasuda 20 miljonit EVP krooni,” ütles Erastamisagentuuri arvelduste osakonna juhataja Heljo Ponn. Kui erastajad ei saa makstud EVP-des, siis tuleb see osa tasuda rahas, lisas ta.

Ponni sõnul on EVP-de laekumine erastamise eest olnud viimasel ajal oodatust väiksem ja viimasel ajal on laekunud vaid kahe miljoni EVP krooni ringis.

“Püüdsime küll asja kiirendada ja saatsime kõikidele ettevõ-tetele, kellel on õigus EVP-dega tasuda, septembris kirja, et kellegile ei tuleks 1. detsembri tähtaeg üllatusena, kuid seni pole sel suurt mõju olnud,” lisas ta. Firmadel lihtsalt puudub raha EVP-de ostmiseks, ütles Ponn.

SUURIM VÕIMALUS TAMSALU TERKOL. Ponni sõnul on kõige suurem EVP-des maksevõimalus Tamsalu Terkol, kellel on Erastamisagentuurile veel tasumata 21 miljonit krooni, millest 8,3 miljonit krooni saaks tasuda EVP-des.“Kuna neil ilmselt EVPde ostmiseks vahendeid pole, siis maksvad nad selle summa rahas,” ütles Ponn.

“See, kas ja kui palju on meil maksta on meie isiklik asi, mis ei kuulu avalikustamisele,” keeldus Tamsalu Terko peadirektor Aadu Jaansoo võimalikke maksmise vahendeid kommenteerimast. Üldiselt rääkides pole praeguse seisuga mõtet suuri summasid enam EVP-de alla panna, ütles Jaansoo. EVP kurss on juba nii kõrgel, et kasulikum on tasuda pikema aja peale jagatuna rahas, mitte kohe ja erastamisväärtpaberites, lisas ta.

Kuna Erastamisagentuur nagunii lõpetab oma tegevuse, siis riigivara erastamine ja ka EVP-de kasutamine selles valdkonnas lõpeb, ütles rahandusministeeriumi finantsosakonna nõuniku kt. Uku Hänni.

Tema sõnul hakkab 2002. aasta lõpus kätte jõudma Euroopa Liiduga ühinemise valmisoleku tähtaeg ja selleks ajaks peavad reformid, kus kasutatakse eritingimusi ja erivahendeid, olema lõppenud. Seega ei saaks peale seda ka EVP-sid enam kasutada.

“Kui midagi jääb pooleli, siis on ilmselt see võimalik lõpetada samadel tingimustel. Inimestel probleemi ei tohiks tekkida, mis puudutab korteriomandi seadmist. Kui asjad on käima pandud ja menetluses, siis viiakse see ka kindlasti lõpuni,” ütles Hänni.

Tema sõnul jääb alates 1. detsembrist EVP-de kasutamiseks praktiliselt kaks võimalust nende müümise ja ostmise kõrval. Esiteks maa erastamine kas siis ostueesõigusega või vaba maa erastamine. Teine võimalus on eluasemelaenude tagasimaksmine, mis on võimalik tagastatavate majade üürnikel. Käib edasi ka eluruumide ja mitteeluruumide erastamine, kuigi Hänni sõnul on see väga väikese intensiivsusega.

KURSS STABILISEERUB. Hänni ennustab, et EVP kursitõus võib jätkuda, kuid tasakaalustajaks on järelemaksu võimalus maareformis. “Teatud hetkest hakatakse järelmaksulepinguid sõlmima ja pika aja jooksul ning lõppkokkuvõttes on rahas tasumine soodsam, kui kohe kõik ära maksta EVP-des,” ütles Hänni.