Riigikontrolli audit näitab, et kohalikud omavalitsused peaksid oma territooriumil olevatele ohtlikele ehitistele rohkem tähelepanu pöörama ja nõudma nende lammutamist või ohutuks muutmist, vahendab riigikogu pressiteenistus.

Omavalitsused jätavad aga praegu ehitise vastutustundetu omaniku pigem korrale kutsumata, kuna kardavad ebapiisava juriidilise kompetentsuse tõttu vaidlustes alla jääda.

Sulgemata uste-akendega mahajäetud maja muutub pikemalt seistes kodutute inimeste ja tegevuseta noorte kogunemiskohaks. Päästeametil tuleb seetõttu kulutada igal aastal hulga tööaega lagunevates hoonetes tulekahju kustutamisele.

Auditis välja valitud ehitised paiknesid kõik käidavas kohas ning püsivalt asustatud eluhoonete läheduses. Kokku 79 ehitistest olid auditi lõppedes endiselt ohtlikus seisus 55 ehitist, viis ehitist oli lammutatud ning 19 juhul oli oht muul viisil likvideeritud.

Tänasest arutelust on osa võtma kutsutud kultuuriminister Indrek Saar, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Valga linnapea Kalev Härk. Kutsutud on veel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Eesti Linnade Liidu, Eesti maaomavalitsuste liidu ja riigikontrolli esindajad.