Seadusemuudatuse kohaselt ei tohi olulise turujõuga telefonivõrgu operaatori rakendatavd sidumistasud 2001. aasta lõpuni ületada 15 protsenti riigisisese kõne tasumäärast.

Ühtlasi jagab seadusemuudatus sidumisliigid ühekordse transiidi ja kahekordse transiidi tasandiks ning määrab ka neile maksimaalsed tasumäärad, mida Eesti Telefon võib rakendada.

Olulise turujõuga telefonivõrgu operaatori sidumisteenuse tasumäärad minuti kohta ei tohi 2001. aasta 31. detsembrini keskmiselt ületada 25 protsenti tema riigisisese kõne tasumäärast minuti kohta ühekordse transiidi tasandil sidumise korral ja 35 protsenti tema riigisisese kõne tasumäärast minuti kohta kahekordse transiidi tasandil sidumise korral.

Transiit on seadusemuudatuse järgi sidumisteenus, mis seisneb signaali edastamises kahe sidumispunkti vahel.

Sidumine ühekordse transiidi tasandil (single transit interconnection, regional level) seisneb telefoni- või mobiiltelefonivõrkude sidumises sidumispunktis, mis on ühendatud sidumist pakkuva telefoni- või mobiiltelefonivõrgu operaatori telefonijaamaga, mille kaudu on juurdepääs vähemalt kahele teisele võrguoperaatorile.

Sidumine kahekordse transiidi tasandil (double transit interconnection, national level) seisneb sidumises sidumispunktis, mis on ühendatud telefoni- või mobiiltelefonivõrgu operaatori telefonijaamaga, mille kaudu on juurdepääs kõikidele selle operaatori teenuste kasutajatele.

Üldkasutatava telefoni- või mobiiltelefonivõrgu operaator võib võimaldada sidumist ja sidumisteenuse osutamist ühel või mitmel sidumise tasandil.

Olulise turujõuga ettevõtjast üldkasutatava telefonivõrgu operaator on kohustatud võimaldama sidumist ja sidumisteenuste osutamist kõigil sidumise tasanditel vastavate sidumisteenuste tasumääradega.

Olulise turujõuga ettevõtjast üldkasutatava telekommunikatsioonivõrgu operaator on kohustatud sõlmima sidumislepingu ja siduma oma telekommunikatsioonivõrgu teise telekommunikatsioonivõrguga taotletud sidumispunktis kahe kuu jooksul pärast vastava taotluse saamist ning osutama taotletud sidumisteenuseid igas taotletud sidumispunktis, sätestab seadusemuudatus.

Olulise turujõuga operaatori sidumisteenuse tasud ei tohi sõltuda telekommunikatsioonivõrgu liigist, milles signaal algatatakse või milles lõpetatakse, või sidumispunkti läbiva kõne edastamise liigist.

Jüri Kaveri, Kalev Kuke ja Meelis Paaveli detsembris algatatud telekommunikatsiooniseaduse muudatus sätestab ka telekommunikatsioonivõrgu liigid, milleks on telefonivõrk, mobiiltelefonivõrk, raadiovõrk, püsiliinivõrk ja lülitatav lairibavõrk.

Muudatus sätestab ka kõne edastamise liigid, milleks on telefonikõne, interneti sissehelistamiskõne ja faksikõne.

Muudatus täpsustab kõnede mitteeristamise nõuet võrkude sidumisel olulise turujõuga ettevõtja poolt, mille järgi sidumisteenuse tasud ei tohi sõltuda telekommunikatsioonivõrgu liigist, millest signaal algatatakse või millises lõpetatakse või sidumispunkti läbiva kõne edastamise liigist.

Samuti kohustab seadusemuudatus olulise turujõuga ettevõtjat viivitamatult täitma sideameti ettekirjutusi. Muudatuse kohaselt ei peata ettekirjutuse vaidlustamine selle täitmist.

Ühtlasi määrab seadusemuudatus, et operaator on kohustatud tarbija soovil säilitama talle numbri ja seda rakendatakse hiljemalt 2004. aasta 1. jaanuarist.

Telekommunikatsiooniseaduse muutmise seadus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval.