Fondi sertifikaadiomanike, Saare Kaluri ja Pärnu Kalur Holdingi hinnangul tähendab see, et riik ei kavatsegi oma kohustust täita, mistõttu nad pöörduvad kaebusega riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi poole otsuse tühistamiseks, kirjutab
.

AS-i Saare Kalur ja AS-i Pärnu Kalur Holding esindav vandeadvokaat Indrek Leppik nentis, et riigikogu eilne otsus ei aita kuidagi kaasa VEB Fondi sertifikaatide küsimuse lahendamisele. "Vastupidi, riik sillutab sellega teed uuteks kohtuvaidlusteks ja riigile suure varalise kahju tekkimiseks," tähendas ta.

Leppik lisas, et riigikogu liikmete hulgas on 44 isikut, kes leiavad, et siseriiklik kohtuotsus ei ole Eesti riigile täitmiseks kohustuslik. "Tänane hääletus on demokraatlikus riigis lubamatu õigusrikkumine," ütles Leppik ja rõhutas, et kohtuotsused on ikkagi täitmiseks.

Saarte Häälega rääkinud Saare Kaluri juhataja Tiit Sarapuu nentis, et otsus on küll vastu võetud, kuid sertifikaadiomanikud kavatsevad kindlasti oma õiguste eest edasi võidelda. "Eks aeg annab arutust ja peame enne nõu, mis sammu me järgmisena teeme, aga kindlasti me leiame, et meil on õigus, mistõttu võitleme ikka edasi," kinnitas ta.

Üleeile pöördusid Saare Kalur ja Pärnu Kalur Holding abi saamiseks ka president Toomas Hendrik Ilvese poole, kellele nad kinnitasid, et eelnõu vastuvõtmisega lööb riigikogu templi JOKK-skeemile, millega hiilitakse kõrvale kunagi võetud kohustusest.