Jürgenson kavatseb oma ettepaneku läbi suruda koos teisipäeval lõpphääletusele mineva maksukorralduse seaduse muudatusega, eelnõu põhieesmärk on üksikisiku tulumaksu jagamine kohalike omavalitsuste ja riigi vahel.

Ettepaneku järgi väheneks üksikisiku tulumaksu kohalike omavalitsuste osa, mis eelnõu järgi on 15 protsenti, 14 protsendile, kusjuures omavalitsusel on endal õigus maksu kahe protsendi ulatuses tõsta, ütles Jürgenson BNS-ile.

Riigile jääb 11-protsendiline osa laekuvast üksikisiku tulumaksust.

Selline maksualandus kompenseeriks Jürgensoni hinnangul tuleval aastal kehtima hakkavate sotsiaalkindlustusreformide tulemusel tekkiva kolme- kuni neljaprotsendipunktilise maksukoormuse kasvu.

Tuleval aasta võivad töövõtjate ja tööandjate maksukoormust tõsta rakendatavad töötuskindlustus, kohustuslik kogumispension ning teised sotsiaalkindlustusele suunatud reformid.

Eestis on praegu üksikisiku tulumaksu suurus 26 protsenti, sellest laekuv raha jaguneb 56 protsendi ulatuses kohalikele omavalitsustele ja 44 protsendi ulatuses riigieelarvesse.

Riigikogu vastandas end tulumaksu jagamises valitsusele 24. jaanuaril, kui valitsuse vastuseisust hoolimata jäi võimuliidu saadikute toel menetlusse Rahvaliidu ettepanek jagada üksikisiku tulumaks 11-protsendiliseks riiklikuks ja 15-protsendiliseks kohalikuks maksuks.

Riigikogu rahanduskomisjon töötas eelnõu toel välja ettepaneku üksikisiku tulumaksu jagamiseks riiklikuks ja kohalikuks maksuks.

Rahvaliidu algatatud maksukorralduse seaduse, tulumaksuseaduse, maamaksuseaduse ja kohalike maksude seaduse muutmise seaduse eelnõule saab parandusettepanekuid esitada 6. veebruarini. Komisjon arutab neid järgmisel nädalal.

Kohalik tulumaks on eelnõu järgi omavalitsusmaks, mille suurus on 15 protsenti maksustatavast tulust. Sealjuures saavad vallad ja volikogud õiguse tõsta kohaliku tulumaksu määra kuni kaks protsenti.

Maksuvaba tulu määramine on riigikogu pädevuses, kuid jääb riigieelarve kanda. Selle muudatusega ei vähendata riiklikke soodustusi andes kohaliku omavalitsuse tulubaasi.

Kohaliku tulumaksu kogumine jääks endiselt maksuametile.

Teisipäeval lõpphääletusele minev seadus jõustub eelnõu järgi 2002. aasta jaanuaris.