„Kuna tegemist on Eesti riigi tuleviku seisukohalt väga olulise küsimusega, siis otsustasime järgmisel esmaspäeval teha arutelu kus on kaasatud kõik osapooled - keskkonnaministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, keskkonnakaitsealaste organisatsioonide ja põlevkivitööstuse esindajad. Siin ei saa teha asju ülepeakaela,“ selgitas komisjoni esimees Rainer Vakra Ärilehele. 

Selle koosseisuga poleks olnud võimalik nagunii muudatust vastu võtta, see oli teada ka eelnõu algatajatele, kasvõi sellepärast, et esimene ja teine lugemine ei saa olla ühel nädalal ja riigikogul ongi veel kaks töönädalat jäänud. 

„Valitsus pole samuti oma arvamust esitanud, nad teevad seda 19. veebruariks. Riigikogu suurde saali pole kiirustades mõtet sellist seadusemuudatust tuua,“ lisas Vakra.

Maapõueseadust oli plaanis muuta nii, et kaevandamismahud ei oleks aastased, vaid neid arvestataks viie või seitsme aasta keskmisena. 

Kuna muudatusel oleks ka tagasiulatuv mõju, võidab seadusemuudatusest eelkõige Viru Keemia Grupp, kes saab enda Kiviter-tüüpi tehastele vajalikku põlevkivi ise kaevandada ning ei pea seda Eesti Energialt kalli hinnaga ostma. Praeguseks on kivi ostmine nagunii peatatud ning tehased suletud. VKG juht Priit Rohumaa on aga varem kinnitanud, et hoolimata nafta hinna langusest suudaksid nad tehased koheselt uuesti tööle panna, kui saaksid kivi ise kaevandada. 

„See võimaldaks ettevõtetel mõnel aastal kaevandada rohkem ja mõnel aastal vähem. Vastavalt vajadusele. Kuna tegemist oleks tagasiulatuva otsusega, siis see tähendab, et VKG saaks juba tänavu oma kaevndustest rohkem kaevandada kui aastane maht ette näeb,“on muudatust selgitanud, riigikogulane Denis Boroditš.

Kui Boroditš lootis jaanuari lõpus, et muudatus jõutakse vastu võtta veel selle koosseisuga, siis VKG küll toona toetas plaanitavat muudatust, kuid oli skeptiline just selles suhtes, et kas muudatused ikka sellise kiirusega jõutakse vastu võtta.