Eesti Riigikohus ei võtnud menetlusse BLRT Laevaehitus pankrotihalduri Ene Ahase kassatsioonkaebust. Seega jõustus Tallinna Ringkonnakohtu otsus, millega tunnistati põhjendamatuks pankrotihalduri poolt esitatud nõue tasuda pankrotipesasse 2 500 000 eurot.

„Ettevõte on nüüd kõikidest kohtunõuetest prii ja meeskond saab rahulikult oma tootmistegevusega jätkata“, kommenteeris Vakaru Laivu Gamykla õigusdirektor Andrius Digrys. „Mõistagi seda kahju, mida tekitati põhjendamatu hagi esitamise, pangakonto arestimise ja võimsate sõnavõttudega meedias, on raske alahinnata," lisas ta.

Digrys kritiseeris vastaspoole advokaatide tegutsemisstiili ja avaldas selle üle nördimust.

"Kas tõesti taoline, PR-kampaaniat meenutav praktika, on end Balti riikide juhtiva büroona positsioneeriva advokaadibüroo Soraineni jaoks normaalne?“ seisab pressiteates.

Kohtumenetlus algatati Ahase poolt, kelle huve esindas advokaadibüroo Sorainen. Sama büroo ja sama advokaat esindas ka ühe võlausaldaja – Ahvenamaa omavalitsuse – huve, kelle initsieerimisel antud kohtuvaidlust ka peeti, öeldakse BLRT teates.

BNSi teatest selgub, et 2011. aasta mais pankrotistunud ja BLRT Grupi osalusega OÜ BLRT Laevaehitus pankrotihaldur Ene Ahas nõudis kohtus samasse gruppi kuuluvalt Leedu tütarfirmalt Vakarų Baltijos Laivų Statykla UAB-lt rahalise kohustuse täitmise kehtetuks tunnistamist ja 2,5 miljoni euro välja mõistmist pankrotistunud ettevõttesse.

Rahaline kohustus pärines 2007. aastast, kui BLRT Laevaehitus tellis Vakarų Baltijos Laivų Statyklalt parvlaeva Ålandi saarte omavalitsuse jaoks.

2011. aastal oli pankrotihaldur ise teinud kohtule ettepaneku sulgeda BLRT Laevaehitus ilma pankroti väljakuulutamiseta, kommenteeris ettevõtte õigusosakond. Kui Ålandi saarte omavalitsuse esindajad pöördusid kohtusse pankrotimenetluse alustamiseks ja garanteerisid pankrotihaldurile tasu menetluse jätkamise eest, palkas haldur oma huve esindama advokaadi Soraineni advokaadibüroost, kes oli ka Ålandi saarte omavalitsuse esindaja.