Ravimiamet on määratlenud ravimina E-Lites tooted ehk elektroonilise sigareti nikotiinilahusega täitekapslid, kuna need sisaldavad toimeainena nikotiinisõltuvuse raviks kasutatavat tööstuslikult toodetud nikotiini, mis on ka teatud patsiendirühmadele ohtlik, toksiline ja sõltuvusttekitav.

Ravimiamet on e-sigarettide ravimina jätnud riigikohtu hinnangul tähelepanuta, et toodetel puuduvad ravimile omased üldiselt kasulikud omadused ning rõhutas, et ravimiametil tuleb uue otsuse tegemisel lisaks kolleegiumi poolt toodud puudustele arvesse võtta ka muutunud õiguslikku olustikku, mis e-sigarette üldjuhul ravimina ei käsita, vahendas riigikohtu otsust ERRi uudisteportaal.

Ravimiamet: vaatame senise määratluse üle

Ravimiameti õigusnõunik Kai Lellep kinnitas Ärilehele, et amet teeb riigikohtu otsuse alusel kohtuotsuses viidatud toodete osas uue otsuse ning vaatab üle ka seni kehtivad nikotiini sisaldavate toodete ravimina määratlemise otsused.

„Nikotiini sisaldavad tooted, mida soovitakse nende toodete kasuliku toime tõttu suitsetamisest loobumisel turustada jätkuvalt müügiloaga ravimina, jäävad ravimiregistrisse. Näiteks nikotiiniga plaastrid, närimiskummid,” lisas ta.
 
Kui nikotiini sisaldavat toodet turustatakse muul kui ravieesmärgil ning nende toodete kasutamine on inimese tervisele eelkõige kahjulik, ei kuulu riigikohtu otsuse kohaselt sellised tooted määratlemisele ravimina. „Siia hulka kuuluvad enamik e-sigarette ja nende nikotiinivedelikuga kapsleid ka sel juhul, kui nende toodete kasutamine modifitseerib märkimisväärselt inimese füsioloogilisi protsesse farmakoloogilisel teel ning vedela nikotiini ja lisaainete sissehingamisest tulenev kahju tervisele ei ole täpselt teada,” selgitas Lellep.

Lellep rõhutas , et ravimiamet lähtub riigikohtu viidatud otsusest ja peab oluliseks, et lisaks rahvatervise kaitsele tuleb arvestada ettevõtjate majanduslike huvidega. „Kui nikotiinikapslitele ei seata ravimitega sarnaseid piiranguid ohutuse tagamiseks, leevenevad müügitingimused ja need on vabalt kättesaadavad.”

E-sigarettide müüja: suurem teema on aktsiis

E-sigarettide müügiga tegeleva eCig OÜ ühe omaniku Sven Kotke sõnul käisid nad sel nädalal kaubanduskojas ümarlaual, millest võtsid osa erinevad ametid ja rahandusministeerium.

Seal oli kõigil ühine arusaam, et nikotiiniga vedelik ja e-sigaret käib alates 22. märtsist tubakaseaduse alla ja seda ei määratleta enam ravimina. Seisukoha kinnituseks on Kotke sõnul ka antud riigikohtulahend. “Lõpuks liigume suunas, kus inimesed ei pea enam garaažis kokku keedetud vedelikku ostma,” rõõmustas Kotke.

Palju suuremaks ja olulisemaks teemaks on Kotke sõnul aga praegu on aktsiis, mis rakendub lähitulevikus. „Siis muutub e-sigareti äris kõik, kuna e-vedelikust saab aktsiisikaup ja reeglid võrreldes tänasega lähevad palju karmimaks,” selgitas ta.

Rahandusministeerium töötab praegu kogu süsteemi välja ja malli võetakse Itaalialt, kuna nemad on maksustamisega kõige kaugemal.