Ei kindlasti mitte, sest ma ei kandideerinud sadama direktoriks. Ma ei ole kunagi oma CVd sinna saatnud. See oli ajakirjanduslik spekulatsioon: vaadati, et kes on vabad. Ma olin tol ajal parajasti Elektriraudtee juhi kohalt lahkunud.

Tallinna Sadama nõukogu esimees Neinar Seli teatas auditi avaldamise järel, et tellib uue, erapooletu õigusarvamuse. Mulle jäi mulje, et Riigikontrolli ei peeta enam sõltumatuks.

(Puhkeb naerma.) See oli huvitav avaldus. Ikka tuleb etteheiteid, et audit oli kellelegi ärategemiseks. Mul tekib seda kuuldes küsimus, kas mõnel pool käibki nii, et kõik asjad tekivad kellegi huvides, et keegi on kellelegi maksnud.

Kelle esindajaks sind siis peetakse?

(Muigab irooniliselt) Seni olen kuulnud kolme versiooni.
Esiteks, et ma ajavat Anatoli Kanajevi asja (Kanajev käib sadamaga kohut, sest tema firma tahtis Riigikontrolli luubi alla saanud uut konteinerkaid enda kätte saada – SV). Tegelikult ei ole ma Kanajeviga kunagi suhelnud, temaga rääkinud, tänava peal ei tunneks äragi.

Teiseks olen kuulnud, et tegutsen [majandus- ja kommuniktsiooniminister] Juhan Partsi huvides.
Kolmandaks, et ma tegutsen Juhan Partsi ja [siseminister] Ken-Marti Vaheri heaks – et Vaher saaks asja kripole uurida anda.

Need kõik on huvitavad teooriad, kuid ükski ei vasta tõele. Aga kui inimestele meeldib fantaseerida – fantaseerigu!

Miks te üldse sadamat kontrollima hakkasite?

Esiteks oli tegemist suurima Euroopa Liidu rahaga tehtud investeeringuga. Tahtsime vaadata, kuidas kasutatakse Euroopa Liidu raha. Teiseks polnud me pikka aega ühtegi riigile kuuluvat äriühingut auditeerinud.

Kuidas saite konteinerkai ehitamisel toimunud rikkumiste jälile?

See juhtus täiesti sõltumatult meie tööplaanist. Üks mees võttis ühendust meie kommunikatsiooniteenistuse juhiga ja teatas, et tahab kai ehitamisel juhtunust rääkida. Ta oli olnud [firmas KMG Inseneriehitus] kai ehitamise projektijuht.

Ta oli juba teinud avalduse prokuratuuri, kuid prokuratuur jättis selle läbi vaatamata, talle viidatud, et see olla menetlemiseks liiga keeruline nii tehniliselt kui poliitiliselt.

Nii ta rääkiski siis meile, mida ja kuidas tegelikult tehti. Andis ka dokumendid.

Loe täispikka intervjuud Eesti Ekspressi tasulisest versioonist