Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on sellega aga tekkinud kurioosne olukord, kus riigi tegevusvaru konservide liha hakkab tarnima ettevõte, kes on nädalate viisi konservide valmistamist tugevalt kritiseerinud ning ostnud sisse Soome sigu ning müünud Soome sealihast tooteid osaliselt ka Eesti turul.

„Selline olukord tekitab väga suuri küsimusi Eesti seakasvatussektori ühtsuse ja varasemate ütluste kohta. Vajab analüüsimist, kas oleme praeguseks jõudnud olukorda, kus Eesti turule tuuakse suurema kasumimarginaali nimel importliha ning kohalik sealiha, mida väidetavalt ei ole olnud võimalik realiseerida, müüakse maha riigile,” leiab Kruuse.

Kruuse leiab, et kui rääkida maksumaksja raha kasutamisest, siis ei ole selline tegevus aktsepteeritav.

„Ma ei välista võimalust, et paari nädala möödudes lõpetame sellisel kujul sealihakonservide valmistamise riigi toiduvarusse, kui selgub, et konservide valmistamisel puudub mõju turu toimimisele,” lisas ta.

Ministeerium tagab riigi toiduvaru vastavalt hädaolukorra seadusele lepingulistel alustel ning varu hoidjateks on eraõiguslikud juriidilised isikud, mille tõttu ministeeriumil endal puudub Kruuse sõnul otsene huvi füüsilise varu soetamiseks.“

HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm on ajalehele Sakala öelnud, et riigi konservide ostimise aktsioon ei ole jätkusuutlik ning aitab seakasvatajate tegelike murede lahendamisele vähe kaasa.

Teet Soorm lausu täna,et nende pakkumine konservide tooraine tarneks oli parim ja vastas kõigile tingimustele – 3. tsoonist pärit sigade liha koos pakutud hinnaga kindlale kogusele ja ajaks. Ta on endisel seisukohal, et ”konservimeede” ei ole hea meede toetamaks 3. tsooni seakasvatuse säilimist. Lisaks väikesele mastaabile, on põhiliseks puuduseks meetme kaudne iseloom ja asjaolu, et ta annab eelise vertikaalselt lihalõikusest-seakasvatuseni integreeritud ettevõtetele. "Maaeluministri Urmas Kruuse poolt on alusetu ja veider kritiseerida HKScan Estoniat ajakirjanduses pakkumisvooru võitmise eest, sest meie loomulik huvi on seda raskesti realiseeritavat 3. tsoonist pärit liha müüa – selleks ju konkurss tehtigi," lausus Soorm.

AS Maag Konservitööstuse korraldatud konkursil osales ministeeriumi andmetel neli pakkujat, madalama hinna alusel võitis AS HKScan Estonia. Tarnitava sealiha kogus on vastavalt konservitööstuse töötlemisvõimsusele 25 tonni ning sellest riigi tegevusvarusse ostetavate sealihakonservide tükihinnaks kujuneb koos käibemaksuga eeldatavalt 1,07 eurot.

Enam kui 96 000 konservist koosnev esimene partii valmib ja antakse Maaeluministeeriumile üle 16. novembriks. Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud kuueks nädalaks.

Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel. Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast.