OÜ Oil Tech taotles 2014. aastal Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) kahel korral toetust, et soetada seadmed naftasaaduste jääkide ümbertöötlemiseks, seisab prokuratuuri teates.

Taotluste järgi olid need seadmed väärt kokku ligi 3,6 miljonit eurot. Ettevõte küsis riigilt 1,7 miljonit eurot toetust ja lubas ülejäänud summa katta omafinantseeringuga.

Kuna KIK taotlusi ei rahuldanud, jäi toetus välja maksmata ja kuritegu katsestaadiumisse. Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo alustas eelmise aasta aprillis juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust ja uurimist juhtinud riigiprokuratuur saatis nüüd kriminaalasja kohtusse.

Korduv valeandmete esitamine

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt esitasid OÜ Oil Tech osanik Yuriy Golubyevi (45) ja juhatuse liige Lembit Eespäev (60) ning ettevõtte huvides tegutsenud Kristina Tauts (41) ja Vambola Kolbakov (64) toetuse saamiseks KIK-ile korduvalt valeandmeid.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul oli riigi toetus mõeldud selleks, et ettevõttel oleks võimalik oma tootmises tekkinud jäätmed uuesti kasutusele võtta. „Kriminaalasja eeluurimisel kogutud andmeil OÜ-s Oil Tech selliseid jäätmeid üldse ei tekkinud, kuigi ettevõtte esindajad seda KIK-ile saadetud taotlustes ja vastustes korduvalt väitsid. Lisaks esitasid nad toetuse saamiseks muid dokumente, mis olid süüdistuse kohaselt võltsitud või fiktiivsed,“ ütles Paukštys.

Soodustuskelmuste avastamine on Eestis majanduskuritegevuse vastase võitluse üks prioriteete. „Kui mõni ettevõte painutab toetuse saamiseks reegleid endale kasulikus suunas ja esitab valeandmeid, siis paneb see ausad ettevõtted ebavõrdsesse seisu ja kahjustab ärikeskkonda,“ märkis riigiprokurör Paukštys.

Paarkümmend juhtumit

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik rõhutas, et PRIA, EAS-i, KIK-i ja teiste asutuste poolt toetustena väljamakstav raha on maksumaksjate ehk meie kõigi raha. „Riiklike toetuste abil püütakse edendada valdkondi, millest kogu ühiskonnale peaks sündima kasu, olgu selleks siis vähemarenenud piirkondade areng, maaelu ja hariduse toetamine või uute ettevõtete asutamine. Reeglid toetuste jagamisel on vajalikud selleks, et vähendada kuritarvitamiste ehk toetuste raisku mineku riske,“ selgitas Maasik.

„Me kõik peaksime saama nendest toetustest kasu, aga praegu on majanduskuritegude büroo menetluses paarkümmend selle valdkonna juhtumit, mille puhul on alust kahtlustada tõsiseid rikkumisi. Ja neid kaasuseid tuleb menetlusse veel, sest sellised süsteemsed kuriteod on Eestis üsna levinud ning nende vastu võitlemine on majanduskuritegude büroo üks tähtsamaid ülesandeid,“ märkis Maasik.

„Kui sa tead või oled kuulnud midagi, mis võiks aidata politseil toetusrahade väärkasutusi tuvastada, siis anna sellest julgelt teada e-posti teel majanduskuritegu@politsei.ee või helistades vihjetelefonil 612 4333. Soovi korral tagab politsei teatajale anonüümsuse,“ lisas Janek Maasik.