Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Ando Leppimani sõnul väisab üle-eestiline teavitusürituste sari augustis ja septembris kõiki maakonnakeskusi, et anda täpsemat infot 1. jaanuaril 2013 avaneva elektrituru kohta.

“Nii eratarbijad kui ka ettevõtted saavad alates järgmisest aastast valida endale sobiva elektrienergia müüja. Turu avanemine puudutab otseselt ka kõiki omavalitsusi, kes peavad juba sel aastal korraldama riigihanke elektrienergia ostmiseks. Infopäeval osalenutel on kergem ise langetada otsuseid elektrimüüja valikul, teisalt aga olla vajadusel inimestele abiks turu avanemisega seotud küsimuste vastamisel,” selgitas Leppiman.

Esimene infopäev algab homme, 15. augustil kell 10 Järva maavalitsuse saalis Paides ning kell 14 on juba järgmine infopäev Lääne-Viru maavalitsuses Rakveres. Neljapäeval, 16. augustil kell 9 on infopäev kavas Ida-Viru maavalitsuses Jõhvis ja kell 14 Jõgeva maavalitsuses. Infopäevadel tutvustavad elektrituru avanemist majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika osakonna juhataja Timo Tatar ning konkurentsiameti energeetika osakonna peaspetsialist Tauri Liiders. Ettekannete järel saab esitada esinejatele küsimusi elektrituru kohta ning küsida soovitusi avatud elektriturul toimetamiseks.

Elektrituru avanemise infopäevad jätkuvad 29. augustil Rapla- ja Läänemaal, 30. augustil Saare- ja Hiiumaal, 12. septembril Pärnu- ja Viljandimaal, 13. septembril Tartu- ja Põlvamaal ning 14. septembril Võru- ja Valgamaal. Infopäevade sarja lõpetab Harju maavalitsus, kus teavitusüritus on plaanis korraldada septembri teises pooles.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest – elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni.

Elektrituru avanemise järel kasutatakse edasi olemasolevaid elektrivõrke. Seetõttu ei saa ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab. Kolmandiku elektriarvest moodustava võrguteenuse tasu kooskõlastab ka elektrituru avamise järel Konkurentsiamet. Lisaks moodustavad umbes kolmandiku elektriarvest erinevad maksud, mida turu avanemine samuti ei mõjuta.