Aastaid suurim omanikutulu maksja Eesti Energia hindas eelmise aasta lõpus Auvere elektrijaama ja Utah projektiga seotud varasid alla 65,5 miljoni euro mahus ning ettevõtte puhaskasum kahanes seetõttu aasta varasemaga võrreldes 74,6% võrra 40 miljonile eurole.

Eelmisel aastal maksis Eesti Energia riigile omanikutulu 95 miljonit eurot.

Sel aastal laekub riigile omanikutulu 106,1 miljonit eurot ning intressitulu 4,7 miljonit eurot ehk kokkuvõttes eelarves oodatust 78,7 miljonit eurot vähem, kuna suurimalt omanikutulu teenijalt AS-lt Eesti Energia ei plaanita sel ega ka kahel järgneval aastal energiasektori madalseisu tõttu dividende võtta, seisab prognoosis.

Peamised omanikutulu maksjad sel perioodil on AS Tallinna Sadam, AS Elering ning Riigimetsamajandamise Keskus (RMK).

Järgmisel aastal väheneb tulude laekumine suisa 90,3 miljoni euroni seoses riigiettevõtete majandustulemuste prognoosi allapoole korrigeerimisega.

Kuigi majandusprognoosis seisab, et riik Eesti Energialt dividende ei oota, siis kiitis ettevõtte juht Hando Sutter möödunud nädalal Eesti Ekspressile antud intervjuus, et Eesti Energia on kasumlik ettevõte, mis päästmist ei vaja.

Eesti Ekspress kirjutab, et Eesti Energia juhatus tegi omanikule ettepaneku maksta tänavu 40 miljoni euro eest dividende.