„Kapitali ja krediidikindlustuse kättesaadavuse parandamise meetme eesmärgiks on tagada ettevõtetele nii traditsiooniliste äriprojektide finantseerimiseks vajalik kapital, et tõsta nende üldist konkurentsivõimet, kui ka riskikapital kõrgema riskiga ambitsioonikate äriprojektide finantseerimiseks, et toetada nende kiiret kasvu,“ ütles ettevõtlusminister Urve Palo.

Palo lisas, et ettevõtteid finantseeritakse Kredexi ja Arengufondi laenude, käenduste, garantiide ja riskikapitali investeeringutega.

Kapitali ja krediidikindlustuse kättesaadavuse parandamiseks annab sihtasutus Kredex laene ja tagatisi ning Kredex Krediidikindlustus AS kindlustab eksporditehinguid – kogusummas 85,5 miljonit eurot.

Samuti luuakse sihtasutus Kredexi juurde fondifond, milleks MKM eraldab struktuurifondi vahenditest 60 miljonit eurot.

Fondifond investeerib allfondidesse, mis omakorda investeerivad peamiselt Eesti seemne- ja start-up-faasi väikese ja keskmise suurusega ettevõtetesse. Seeläbi tekib ka Eesti pensionifondidel võimalus investeerida allfondidesse, mis omakorda pakuvad rahastamisvõimalusi ettevõtetele.

MKM-i tellimusel viis Ernst & Young Baltic AS läbi ühtekuuluvuspoliitika vahenditest kavandatavate rahastamisvahendite eelhindamise ning tegi ettepaneku tuua turule innovatsioonilaen ettevõtete toote- ja arendustegevuse soodustamiseks.

Samuti tehti ettepanek luua Arengufondi juurde varase faasi investeerimisskeem, mille raames investeerida läbi kiirendiprogrammide erinevate valdkondade iduettevõtetesse.