Üle riigi toimub 13 mõrva päevas, see teeb Guatemalast kõige ohtlikuma koha maailmas, mida ei peeta sõjatsooniks, vahendas BBC.

Rivaalitsevad narkojõugud tekitavad segadust, lokkav vaesus ja kontrollimatu relvakasutus on viinud vägivallareitingud väga kõrgele. Isegi turistipiirkonnad ei ole kaitstud. Sellistes tingimustes ei ole tegelikult üllatav, et erasektori privaatjulgeoleku teenust pakkuvad firmad on sõiduvees.

„Vajadus järjest tõuseb,“ ütles Alredo Rosenberg, kes on ühe säärase turvafirma Sedicop juht. „Kahjuks tuleneb see ebakindlusest, mida me kõik siin Guatemalas tunneme,“ lisas ta.

Sedicop on ühs sajast registreeritud eraturvafirmast. Firmad tegelevad laia ampluaaga – nad on võimelised välja saatma bussi või veoauto, pakuvad äripindade kaitset kui ka isikliku ihukaitsja teenust. Viimase hinnad algavad 775 dollarist kuus.

Väga paljud säärased firmad töötavad ka ilma igasuguse valitsuse nõusolekuta. Kokku on riigis umbes 150,000 privaatset ihukaitsjad. Samal ajal on politseijõude vaid 30,000.