Rahandusminister Jürgen Ligi teeb neljapäevasel valitsuse istungil ettepaneku nõustuda TeliaSonera ülevõtmispakkumisega Eesti Telekomi aktsiate osas hinnaga 93 krooni aktsia kohta. Seda eeldusel, et sel aastal makstakse veel täiendavalt dividende ligi 7 krooni aktsia kohta ning järgneval kolmel aastal makstakse dividendidena aktsionäridele välja 100 protsenti eelneva perioodi puhaskasumist.

Rahandusministri sõnul kaaluti tehingu mõttekust väga põhjalikult. ”Me kasutasime rahvusvahelist nõustajat, kes eri meetodeid kasutades hindas pakkumise vastavust aktsiate õiglasele väärtusele. Teine kaalutlus on mõju eelarvetasakaalule, mistõttu on meile väga oluline saavutatud kokkulepe täiendavateks dividendideks sel ning maksimaalseteks dividendideks järgmisel kolmel aastal,” ütles Ligi.

"Strateegilist huvi ühes telekomifirmast osalemiseks riigil ei ole, küll aga on osalemine problemaatiline riigi kui järelevaataja huvide konflikti ning õiglase konkurentsi seisukohalt."

Koos arengufondilt tagasivõetavate Eesti Telekomi aktsiatega laekuks riigile osaluse müügist, erakorralistest dividendidest ja dividendide tulumaksust kokku veidi üle nelja miljardi krooni. ”See on raha, mille võrra saab riik võtta vähem laenu või kasutada vähem reserve. Praeguste prognooside kohaselt oleks kokkuhoitav arvestuslik intressikulu aastas ligikaudu 260 miljonit krooni,” lausus rahandusminister.

Täiendava dividendi maksmine parandaks valitsussektori eelarve tasakaalu 518 miljoni krooni võrra. "Dividendipoliitika määratlemine lähitulevikus on riigile oluline tulumaksulaekumiste seisukohalt. Samas ei ole ei aktsia hinna ega ettevõtte kasumlikkuse seisukohalt midagi garanteeritut, mis tähendab pikemas perspektiivis äririski," lisas Ligi.

Riigile kuulub Eesti Telekomi aktsiatest 24 protsenti ning arengufondile kolm protsenti. Riik on teeninud osaluselt alates 2004. aastast riigieelarvesse dividendidena 2,18 miljardit krooni, lisaks on Eesti arengufondile laekunud dividende summas 126,2 miljonit krooni. Lisaks on alates 2004. aastast laekunud riigile Eesti Telekomi dividendidelt 2,53 miljardit krooni tulumaksu.