Paldiskis tegutsevat tsinkimisettevõtet, mis kasutas toetusraha neli aastat tagasi seadmete ostuks, tabas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kannapööre nagu välk selgest taevast. Heiti Hääl, kelle enamusosalusega Alexela Grupile tsinkimistehas kuulub, kavatseb EAS-i seisukoha kohtus vaidlustada. Tänavu septembris tunnistati nimelt kehtetuks 2008. aastal tehtud otsus, millega anti tsingipajale 700 000 eurot toetust. Samuti määras EAS tagastatavale summale intressi viis protsenti aastas pluss euribor, mis hakkas jooksma otsuse langetamise päevast septembris.

Tsinkimiskoja omanikud peavad toetuse tagasinõudmist ebaõiglaseks. „Meie ettevõte tegi kõik riigi poolt seatud nõuete kohaselt: esitasime EAS-ile taotluse, see kiideti heaks ja rahuldati, meie ettevõtet auditeeriti abikõlblikkuse selgitamiseks, meie ostsime seadmed ja panime tehase käima,” rääkis Hääl. „Kui nüüd neli aastat hiljem hakatakse väitma, et kõik on valesti, ja hakatakse raha tagasi nõudma, siis mina ei saa enam millestki aru.”

„Lõpuks läheb see samamoodi nagu suhkrutrahviga, kui kohus tunnistas trahvi ebaseaduslikuks. Kuid see võib võtta mitu aastat aega,” lisas Hääl.