Eesti Raudtee jagunemise käigus asutatakse kaks uut äriühingut, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium Päevaleht Online’ile.

AS EVR Infra aktsiakapitaliga 100 miljonit krooni põhitegevusalaks saab raudteeinfrastruktuuri käitus ning AS EVR Cargo aktsiakapitaliga 10 miljonit krooni tegevusalaks kauba raudteevedu.

Mõlema äriühingu ainuomanikuks jääb AS Eesti Raudtee.

Ettevõtte jagamine on vajalik kuluarvestuse läbipaistvuse parandamiseks. Samuti nõuab Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu direktiiv, et liikmesriigid tagaksid raudtee-ettevõtete transporditeenuste ja infrastruktuuri majandamise finantsaruannete ja bilansi lahus hoidmise.

Praegu on Eesti Raudtee aktsiakapital 399 067 300 krooni, millele vastavalt on ühingu poolt välja antud 39 906 730 nimelist lihtaktsiat, nimiväärtusega kümme krooni.

Eraldumisel Eesti Raudtee aktsiate arv ei muutu ning tema aktsiakapitali suurus ei vähene. Jagunemise käigus ei toimu ASi Eesti Raudtee aktsionärile ehk Eesti Vabariigile kuuluvate aktsiate asendamist uute loodavate aktsiaseltside aktsiatega, samuti ei tehta juurdemakseid.

Aktsiaseltsi Eesti Raudtee juhatuse väljatöötatud ettevõtte ümberstruktureerimise kava kontserni põhimõttel on heaks kiidetud valitsuskabineti nõupidamisel 15. oktoobril 2007.

Jagunemine toimub 2009. aasta alguses.