Ühistegevuse toetus sel aastal on kaks miljonit krooni ja toetust saavad tulundusühistud.

Riik hüvitab osaliselt asutamis- ja halduskulud tulundusühistutel, mille liikmeteks on põllumajandustootjad, kutselised kalurid või kalakasvatajad.

Selleks saab toetust taotleda tulundusühistu, kui vähemalt viis selle liiget on põllumajandustootjad, kutselised kalurid või kalakasvatajad ja tulundusühistu üks tegevusala on põllumajandussaaduste või kala turustamine, töötlemine või neist valmistatud toodete müük või põllumajandussaaduste tootmiseks või kalakasvatuseks vajaliku põhi- ja käibevara müümine.

Asutamiskulude hulka kuuluvad äriplaani, põhikirja ja turu-uuringute tegemise eest makstav teenustasu ning tulundusühistu äriregistrisse kandmise riigilõiv.

Halduskuludest saavad toetust bürooruumide sisustuse ja infotehnoloogia (riist- ja tarkvara) ost, raamatupidamisteenuse ost, tulundusühistu liikmete põhitegevusalaga seotud koolitus ning messide ja näituste osavõtutasu.

Asutamiskulud hüvitatakse juhul, kui taotluse esitamisele eelnenud ja taotluse esitamise ajaks lõppenud majandusaasta oli taotlejale esimene majandusaasta.

Halduskulude osalist hüvitamist võib taotleda viie esimese majandusaasta kohta, vastavalt sellele mitmes majandusaasta see taotluse esitamisele eelnenud majandusaasta oli.

Taotlusi ootab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet 1.-15. septembrini.

Põllumajandusministeerium alustas ühistulist ettevõtluse toetamist juba eelmisel aastal. Ühistulise toetuse abiga viis mullu näiteks Eesti Mesinike Liit läbi meeturu uuringu ning Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu uuringu Eesti veisetõugude maksimaalse piimajõudluse väljaselgitamiseks, tulundusühistu Talukartul võttis kasutusele kartuli sorteerimise, puhastamise ja pakendamise liini.

Kokku toetas riik mullu ühist ettevõtlust 16 miljoni krooniga. Toetust said 21 tulundusühistut ja 21 mittetulundusühingut ühiskaubanduse, ühistulise piimatöötlemise, aianduse, mesinduse, marjakasvatuse ning teravilja- ja kartulikasvatuse valdkonnast. Samuti said toetust neli masinaühistut ning esmase töötlemisega tegelevad ühistud.